L'Audiència Nacional atorga la llibertat condicional a Rodrigo Rato

L'expresident de Bankia va ser condemnat a quatre anys i mig pel cas de les 'targetes 'black'

2 min
Rodrigo Rato ingressant a Soto del Real

MadridRodrigo Rato ja no haurà de tornar a la presó. L'Audiència Nacional ha concedit aquest divendres la llibertat condicional a l'expresident de Bankia, que complia una condemna de quatre anys i mig per apropiació indeguda pel cas de les targetes black. Rato, que va ingressar al centre penitenciari madrileny de Soto del Real l'octubre del 2018, ja gaudia del tercer grau des de l'octubre de l'any passat, fet que li va permetre sortir de la presó amb control telemàtic dos anys després d'haver-hi entrat.

L'Audiència Nacional avala els arguments de la Junta de Tractament del Centre d'Inserció Social, que argumentava la petició de posada en llibertat condicional per l'edat del condemnat, 71 anys, perquè ha tingut una conducta penitenciària "adaptada" i perquè ha fet "positivament" el programa de reinserció. També s'han tingut en compte elements com l'antiguitat dels fets pels quals va ser condemnat i que va pagar la quantitat de responsabilitat civil que se li exigia. El ministeri fiscal també s'havia pronunciat a favor d'atorgar la llibertat condicional a l'exministre d'Economia del PP de José María Aznar.

Amb la decisió de l'Audiència, Rato només haurà de complir una sèrie de condicions per seguir en llibertat, com ara la custòdia familiar, fixar un domicili i el seguiment dels serveis socials. Quan va entrar a la presó, l'expresident de Bankia va demanar perdó públicament: "Assumeixo els errors que hagi pogut cometre i demano perdó a la societat i a aquelles persones que s'hagin pogut sentir decebudes o afectades", va dir a les portes de Soto del Real.

Rato va ser condemnat juntament a Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, que va ser trobat mort pocs mesos després de la sentència. El judici va provar que van cometre un delicte continuat d'apropiació indeguda per la seva participació en un sistema que consistia en l'ús de targetes opaques a ulls d'Hisenda que permetien als seus titulars, directius i consellers de les entitats, utilitzar-les sense justificar les despeses.

El setembre del 2020 Rato i la resta d'acusats van ser absolts per la sortida a borsa de Bankia. El cas, però, encara està pendent de recursos de cassació d'algunes de les acusacions. L'exministre popular encara està pendent de la investigació oberta sobre el seu patrimoni.

stats