Societat 14/11/2020

La llei balear d’educació blindarà el Decret de mínims

Farà explícit que els centres educatius tindran autonomia per posar en marxa models lingüístics d’immersió

M. Ll.
1 min
El conseller d'Educació, Martí March.

PalmaLa llei balear d'educació, que es començarà a tramitar els primers mesos del 2021, blindarà el Decret de mínims, el qual estableix que la llengua pròpia s'ha d'utilitzar com a mínim el 50% de l'horari escolar. Cal recordar que el conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, va presentar el primer avantprojecte d'aquesta norma el novembre del 2019. Llavors, el text no assegurava una presència mínima del català a les aules, sinó que només el marcava com a llengua "vertebradora de l'ensenyament" i "com a llengua d'ús normal i general en les comunicacions i en l'àmbit administratiu".

MÉS per Mallorca va avisar que no donaria suport a cap llei educativa que no blindàs el català. Mesos després, el PSIB ha cedit i la llei recull aquesta exigència. Segons el nou avantprojecte, al qual ha tingut accés l’ARA Balears, "les condicions d’ús de les llengües als centres educatius (...) han de garantir l'ús de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com a llengua d'ensenyament i aprenentatge, almenys, en la meitat del còmput horari escolar".

D'altra banda, i a diferència del Decret de mínims, la llei farà explícit que els centres educatius tindran autonomia per posar en marxa models lingüístics d'immersió -el Decret ho permetia, però no ho indicava-, "per tal que la llengua catalana (...) mantingui la funció de referència i de cohesió social".

En l'exposició de motius de l'avantprojecte s'assenyala que un dels objectius d'aquest model lingüístic és "compensar situacions històriques i presents de desequilibri que col·loquen el català en una posició de desavantatge".

stats