Societat 08/06/2022

Una llamborda que pot costar sis anys i mig de presó

L'acusat ha negat durant el judici que participés en els aldarulls postsentència

3 min
En un primer pla, en Robert, l'acusat de llençar una llamborda a la Policia Nacional durant les protestes postsentència a Girona. Al fons, el seu advocat, Benet Salellas

GironaVist per a sentència el judici contra en Robert, un dels detinguts durant les protestes postsentència a Girona. El fiscal ha mantingut la petició de sis anys i mig de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra un agent de l’autoritat i lesions lleus, perquè sosté que l’acusat va llançar una llamborda contra un agent de la Policia Nacional, que va acabar ferit. El jove ha negat les acusacions davant els magistrats de l’Audiència de Girona i el seu advocat, Benet Salellas, ha criticat que els agents han tingut “el domini de la totalitat del procediment” perquè la seva declaració és l’única prova que s’ha presentat.

Els fets van passar el 19 d’octubre del 2019 a la matinada, durant la quarta nit d’aldarulls a Girona després de la sentència als líders del Procés. En el seu escrit, el ministeri fiscal ha assegurat que l’acusat va llançar una llamborda del paviment contra la línia d'agents de la Policia Nacional que custodiaven la comissaria del cos al barri de Pedret, i que va ferir un agent. Un cop detingut, en l'escorcoll, li van trobar tres pilotes de goma, tres projectils de foam, un buf i restes de grava a les butxaques.

Durant la seva declaració, l’arrestat ha afirmat que no va participar en les protestes, sinó que se les va trobar quan tornava cap a casa, després d’haver quedat amb una amiga. Ell va intentar anar al barri de Sant Daniel, on viu, però hi havia molta policia i no hi podia arribar, i es va dirigir a la Copa, on es va trobar un amic. Ells dos van veure enfrontaments entre manifestants i policia, i van marxar cap a Fontajau.

Quan es va calmar la situació, va decidir marxar a casa i, a mig camí, uns antidisturbis de la Policia Nacional el van aturar. “Em van preguntar on anava, i si estava fumant alguna substància. Vaig dir que no, em va donar un cop al braç”, ha recordat. Llavors el van detenir, el van portar a comissaria, on el van deixar, a ell i tres detinguts més, al pati, de genolls i de cara a la paret, mentre els feien comentaris despectius relacionats amb el Procés. “Em van dir que podia fer una trucada però que no podia parlar en català”, ha assegurat el jove, que va estar gairebé un mes en presó preventiva després de la detenció.

Set dies impedit

Durant el judici han declarat quatre agents de la Policia Nacional, un dels quals el ferit. Tots han mantingut que van veure com l’acusat, que anava amb un grup de persones, va llançar una llamborda a un dels companys que hi havia a la línia policial, i que no el van perdre de vista “en cap moment” fins que el van poder detenir.

Pel que fa a l’agent ferit –que va estar “set dies impedit de les seves funcions habituals”, segons l’acusació–, va anar a la Clínica Girona l’endemà dels fets i, segons l’informe mèdic d’aquell dia, va explicar que havia patit “una caiguda accidental en el dia d’ahir”. L’advocat de l’acusat li ha preguntat per què no havia dit res de la llamborda ni de l’agressió al doctor. “Una caiguda és un accident, també, un accident laboral en aquest cas”, ha respost.

En els al·legats finals, el ministeri ha mantingut la petició de sis anys i mig de presó i una multa de 720 euros perquè considera que s’ha pogut situar l’acusat en el lloc dels fets, i que el relat dels policies és “coherent” i està avalat pels informes que acrediten les lesions de l’agent. 

Falta de proves

En canvi, Benet Salellas ha incidit en la falta de proves: no s’han presentat imatges ni de les càmeres de seguretat de la comissaria ni de les que portaven els antidisturbis, ni tampoc es va intervenir la llamborda que hauria llançat, a més d’assenyalar que aquella zona de la ciutat no està empedrada. L’advocat ha carregat contra la “nul·la” investigació judicial que s’ha fet perquè el jutjat d’instrucció “va perdre” l’escrit en què sol·licitava diligències d’investigació, i només s’han acceptat les de les acusacions.

“L’acusació se sustenta en una denúncia que fan els agents en relació amb unes lesions que pateixen els mateixos agents. Quan es formula l’acusació, la sustenta l’acusació particular pagada pels agents. I, quan arribem al ple, l’única prova que hi ha és la declaració dels agents. Hi ha uns agents de policia que tenen el domini de la totalitat del procediment”, ha lamentat Salellas.

stats