Ni xiuxiuejar
Societat 29/07/2023

Els lectors de llavis que triomfen a TikTok: quatre converses de famosos revelades

La nova tendència treu a la llum diàlegs privats entre famosos com Carles III, Taylor Swift, Kendall Jenner i alguns polítics

3 min
Secrets a l'orella

BarcelonaQuan els micròfons no hi arriben, els teleobjectius dels càmeres apunten. Llavors tot queda en mans –o més aviat, als ulls– dels professionals de la lectura labial. Saber què comenten les celebritats mundials en privat sempre ha estat motiu d'interès general i, per això, sovint s'han intentat acostar els micròfons a determinades converses. Fins ara, totes les opcions requerien un acostament físic sovint impossible. Però ara s'han viralitzat, gentilesa de TikTok, tot de vídeos de professionals de lectura labial que posen veu a converses privades entre famosos que havien estat gravades, sense so, per les càmeres de periodistes o d'aficionats i que es poden trobar amb el hashtag #lipreading

Fa pocs mesos, el president dels Estats Units, Joe Biden, deia que TikTok era una amenaça per a la seguretat del seu país. Ara són les persones més influents del planeta, les que veuen en aquesta nova tendència una exposició perillosa de les seves converses privades. Monarques, polítics, cantants i models són susceptibles de convertir-se en víctimes de la lectura labial, que ha revelat confessions i comentaris que han tingut lloc en espais públics. Entre els milions de vídeos que apareixen amb l'etiqueta #lipreading n'hi ha alguns d'usuaris especialitzats que destaquen per damunt dels altres. Un d'ells és Nina Dellinger, una noia californiana de 26 anys que ha après a llegir els llavis de manera autodidàctica. Des de principis d'any penja tiktoks posant veu a converses de celebrities i ara mateix ja acumula més d'un milió de seguidors. Evidentment, aquesta tècnica planteja un problema evident: t'has de creure cegament la transcripció verbal de l'intermediari, és a dir, de la persona que penja el tiktok.

Tenir el monopoli d'un llenguatge i proclamar-se'n intèrpret et posiciona, per defecte, en un estadi superior respecte a la immensa majoria d'usuaris que consumeixen els teus vídeos, perquè no solen disposar dels coneixements per rebatre o dubtar del que diu l'orador. Tampoc les persones implicades, com poden ser Carles III, Taylor Swift o Kendall Jenner, es pronunciaran mai per corregir els errors de les transcripcions, si n'hi ha. Per això, més d'una vegada ha passat que una mateixa escena ha estat doblada amb paraules i sentits ben diferents.

1.
Carles III i les queixes de l'espera New York Post
Captura CarlesIII

Durant la cerimònia de coronació de Carles III es va gravar l'arribada dels reis d'Anglaterra dins el carruatge. Per desgràcia, els netíssims i transparents vidres del vehicle van fer possible la lectura labial del tema de conversa entre Carles i Camil·la: queixes sobre els seus fills i nets perquè feien tard.

"Estic preocupat per l'hora, vull dir, triguen més aquesta vegada i, és clar... Mira, ja ho sé!" Aquesta és una de les versions d'un lector de llavis que va publicar el Daily Mail. Però un altre professional apuntava que el rei d'Anglaterra podria haver pronunciat unes altres paraules: "Mai podem arribar a temps, sí... ja ho sé, que això és ser negatiu, però sempre passa alguna cosa!" Si més no, és evident que el rei Carles estava molest pel retard en el dia de la seva coronació.

2.
Taylor Swift i Phoebe Bridgers
CapturaTaylorPhoebe

El fragment fa referència a la conversa que van tenir Taylor Swift i Phoebe Bridgers als premis de música d'iHeart Radio al març. Una de les versions apunta que Swift va dir: "Normalment no soc mala persona. De cap manera, no. És només que no vull que ell sigui al meu voltant tota l'estona". L'usuari que va publicar la lectura labial (@homenester) va haver de desactivar els comentaris per l'allau de crítiques que hi van deixar els fans de Taylor Swift.

3.
Kendall Jenner i Bad Bunny
Kendall Jenner i Bad Bunny

Al març, la model Kendall Jenner i el cantant Bud Bunny van anar junts a veure un partit de bàsquet dels Lakers de Los Angeles i un lector de llavis va afirmar que la conversa que van mantenir podria haver estat aquesta: "Vols anar a casa després del partit? Anar a casa a sopar, perquè demà no tinc feina", li diu ell. I Kendall sembla que li hauria respost: "Podem fer el que vulguis". Si fossin realment les paraules que es van dir, el rumor d'una relació agafaria més força.

4.
Tensió entre senadors
CapturaRepublicà

La tiktoker de 26 anys Nina Dellinger també ha posat veu a una topada política que va tenir lloc al Parlament de Califòrnia quan els republicans van perdre la 14a candidatura. El parlamentari McCarthy va preguntar, visiblement irritat, al seu company de partit Gaetz: "Qui m'ha votat?" I aquest li va respondre: "Quin problema tens?" McCarthy va continuar insistint per saber qui li havia donat suport: "Deixa't de ximpleries i digues-m'ho!"

stats