Societat 28/04/2018

L'antiga presó de Palma dona pas a un espai cultural i de creació d'habitatges

El procés de renovació costarà 700.000 euros i dia 29 de juny acollirà les primeres activitats

Juanmi Mas
2 min
El batle de Palma, Antoni Noguera dins la pressó antiga de Palma

PalmaL’edifici de l’antiga presó de Palma està abandonat des que va tancar, el 1999. Des d’aleshores, ha sofert un procés de degradació important i ha esdevingut un espai insalubre. Alguns dels edificis tenen persones sense sostre que els ocupen il·legalment. Tot això afecta molt negativament la barriada de Cas Capiscol.

La modificació del Pla General que defineixi uns usos socioculturals per a la presó és una passa cabdal i imprescindible perquè la presó de Palma esdevingui un centre cultural, de creació, amb una forta implicació amb la comunitat. És una oportunitat per a la ciutat i el barri, perquè suposa la regeneració i recuperació d’un espai per a la ciutadania.

D’altra banda, el mapa d’infraestructures culturals de Palma evidencia la mancança d’existència d’espais dedicats a la creació. Les grans infraestructures culturals de Palma, fins ara, s’han construït pensant en l’exhibició de l’activitat cultural. "Ara és l’hora d’incidir en els altres aspectes de la cadena creativa, que implica totes les fases del projecte: l’experimentació, la creació i la producció", ha comentat la coordinardora general de Cultura, Francisca Neiell.

El procés de renovació costarà 700.000 euros i dia 29 de juny acollirà les primeres activitats.

El centre tindrà com a principals objectius:

- Promoure projectes de creació. Facilitar espais i recursos als creadors.

- Fomentar el desenvolupament de noves propostes culturals.

- Implicar la comunitat local en el desenvolupament del centre.

Les característiques del conjunt d’edificis i la diversitat d’espais, quant a dimensions i la seva distribució, permeten una adaptació a usos diferents que fan compatible el centre de creació contemporània i la construcció d’habitatges socials, una altra de les necessitats importants de la ciutat.

Dia 29 de juny s’han previst dues activitats: una projecció, en el marc de l’Atlàntida Film Fest, i un mercat on es presentaran projectes de diferents col·lectius.

stats