Societat 01/02/2023

L'OCB valora la rectificació del Govern amb relació al català: "Quan hi ha voluntat, s'arriba a acords"

Per la seva banda, l'STEI ha assegurat que la modificació ha de permetre que "els processos selectius puguin continuar amb la seguretat jurídica necessària"

ARA Balears
2 min
La junta directiva de l'OCB

PalmaLa junta directiva de l'Obra Cultural Balear (OCB) s'ha reunit amb caràcter d'urgència per valorar la rectificació de l'executiu, anunciada aquest dimarts per la presidenta del Govern, Francina Armengol. En una nota de premsa, el president de l'entitat, Joan Miralles, ha assegurat que "quan hi ha voluntat, s'arriba a acords". "L'OCB fa 60 anys que defensa la nostra llengua i cultura, i ara hem encapçalat la mobilització social perquè el català torni a ser un requisit a la sanitat pública. L'acord l'entenem com una victòria de tots", ha declarat.

D'aquesta manera, la junta directiva ha manifestat que estarà atenta a la forma com el Govern implementarà la rectificació anunciada i que, tan aviat com sigui possible, l'entitat té la voluntat de negociar amb el Govern una modificació de la legislació vigent en la matèria, per evitar que una situació semblant es torni a produir i per assegurar que, en el futur, a totes les convocatòries ordinàries i borses de l'IB-Salut, es respecti el requisit lingüístic. Així, ha assenyalat que sense la capacitació lingüística del personal sanitari, els pacients no poden exercir els seus drets lingüístics.

En el text, l'OCB ha recordat que el Govern ha comunicat a l'entitat que estima parcialment els recursos de reposició interposats per l'entitat contra les bases generals de les convocatòries de concurs oposició i concurs extraordinari, en el procés d'estabilització d'interins de l'IB-Salut. L'Obra ha subratllat que sempre ha defensat que l'IB-Salut havia aplicat, de forma contrària a la legalitat, una exempció massiva de coneixements de català a 2.238 professionals mèdics i d'infermeria de totes les categories, fins a 49, sense cap justificació.

Així, afirma que "el Govern rectifica" i, almenys reconeix que a 34 d'aquestes categories aquesta exempció estava mal aplicada. Finalment, la junta ha agraït a totes les persones, col·lectius i entitats la seva ajuda i suport per aconseguir aquest objectiu, "un objectiu compartit i una victòria de tots".

L'STEI demana "canvis legislatius per garantir" l'atenció a la sanitat

Per la seva banda, l'STEI Intersindical també ha valorat la rectificació del Govern, però ha demanat "canvis legislatius per garantir l'atenció a la població catalanoparlant. En una nota de premsa, el sindicat ha explicat que amb la rectificació s'atén un dels arguments del recurs de reposició interposat pel sindicat, ja que l'IB-Salut "havia determinat una exempció arbitrària i general en les categories de medicina i infermeria".

"Aquesta rectificació ha de comportar modificar les bases generals i les convocatòries específiques afectades, perquè els processos selectius puguin continuar amb la seguretat jurídica necessària", han indicat.

El sindicat no ha qüestionat que existeixin algunes especialitats d'aquestes categories que siguin deficitàries, "perquè ho són de forma generalitzada a tot l'Estat", i perquè "no és per la capacitació lingüística, sinó per la falta de professionals d'aquestes especialitats i per circumstàncies socioeconòmiques".

stats