Reaccions discurs d'investidura
Societat 03/07/2023

L'OCB recorda a Prohens que Bauzá va perdre les eleccions per les seves polítiques contra el català

L'entitat considera que la candidata del PP ha "amagat" acords amb Vox que atempten contra la legislació vigent en matèria lingüística

ARA Balears
4 min
Joan Miralles, candidat per presidir l'OCB.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha qualificat de "preocupant" el discurs que ha protagonitzat aquest dilluns la candidata a presidir el Govern, Marga Prohens. L'entitat considera que la candidata del PP ha "amagat" acords amb Vox que apareixen a l'acord d'investidura entre ambdues formacions. En aquest sentit, han lamentat que Prohens hagi plantejat accions que "atempten" contra la legislació vigent en matèria lingüística.

L'OCB ha considerat "preocupant" la manca de concreció en el discurs de Prohens de com el pacte amb l’extrema dreta condicionarà la seva acció de govern. "És un pacte que preveu un retrocés en drets i llibertats i "no augura res de bo per a les Illes Balears". L'entitat ha lamentat que l’extrema dreta hagi impregnat l’acció de govern amb propostes ideològiques que "només cerquen trencar el model de convivència que ha  funcionat durant aquests darrers 40 anys de democràcia".

Per a l'OCB "es tracta d'unes polítiques que atempten contra la pluralitat lingüística de l’estat espanyol i cerquen la  uniformització lingüística amb la imposició d’una llengua única, el castellà". En aquesta línia, han apuntat que la intenció d’aplicar la lliure elecció de llengua a l’ensenyament "significa la segregació dels alumnes en funció del seu idioma; és una decisió discriminatòria i no integradora". A més, " farà impossible que els alumnes, en acabar la seva etapa de formació obligatòria, tinguin el mateix domini de les llengües oficials, especialment, de la catalana, que està en situació de desigualtat en el nostre territori", han afegit.

Amb tot, l'OCB ha assenyalat que el fet de deixar la política lingüística en mans de la ultradreta "demostra la manca de sensibilitat del PP amb la llengua i la cultura pròpies d’aquesta terra". Finalment, han recordat que cada vegada que el PP ha fet política contra la llengua catalana ha trobat la societat disposada a defensar-la i que el darrer president del PP que va governar les Illes Balears va perdre les eleccions "de manera contundent" en gran mesura per les seves polítiques d’agressió contra la llengua i l’escola.

CCOO considera el discurs de Prohens com a continuista del Govern de Bauzá

CCOO ha valorat el discurs de la candidata a presidenta del Govern com a continuista dels anteriors governs del PP. El sindicat ha expressat aquest dilluns "preocupació" perquè el discurs de Marga Prohens en la sessió d'investidura estigui "emmarcat ideològicament en els postulats de la ultradreta" i ha afegit que estan a l'espera de la concreció de les mesures anunciades. En una nota de premsa, l'organització sindical ha criticat l'absència de referències en el món del treball i el diàleg social. "No escoltar els legítims representants dels treballadors aniria en detriment dels seus drets", han afegit.

El sindicat també ha lamentat que el discurs de la candidata popular hagi estat un discurs "molt escorat" cap als sectors empresarials, "a qui ha promès ajudes que no se sap com es conjugaran amb la pregonada baixada d'impostos". "No entenem com es podrà conjugar la intenció d'abaixar ingressos amb una baixada d'impostos i augmentar les prestacions a la ciutadania", han afegit. Amb tot, han assegurat que es posen a disposició del pròxim Govern per continuar treballant en el marc del diàleg i la concertació social.

La Federació Hotelera celebra que es reconegui el turisme "com a principal activitat econòmica"

La Federació Empresarial Hotelera (FEHM) ha celebrat que "des de les institucions es reconegui la realitat de les Balears: que el turisme és la principal activitat econòmica". Així s'ha expressat la presidenta de la FEHM, María Frontera, després de la sessió del debat d'investidura en què la candidata a la presidència del Govern, Marga Prohens, ha anunciat el seu programa de Govern.

En aquest sentit, Frontera ha assegurat que "és un bon punt de partida per gestionar criteris" i ha celebrat que Prohens "vulgui facilitar i acompanyar l'activitat econòmica de les empreses". A més, ha assenyalat que "s'ha de mesurar, avaluar i prendre decisions perquè els serveis i infraestructures es planifiquin correctament i s'adeqüin a les necessitats d'una comunitat altament especialitzada en el turisme".

UGT demana a Prohens que desenvolupi el seu programa amb diàleg social

UGT ha considerat que, en el seu discurs, Prohens ha "suavitzat" la retòrica utilitzada en l'acord amb Vox i li ha demanat que desenvolupi els eixos del seu programa mitjançant el diàleg social. En un comunicat, la secretaria d'Acció Sindical d'UGT, Ana Landero, ha explicat que li ha cridat l'atenció que Prohens hagi evitat parlar de sindicats i diàleg social, i que només hagi fet "mínimes referències" als treballadors de les Illes. "Ha dit que allarga la mà i que respecta el diàleg com a essència democràtica, però no ha mencionat el diàleg social. Ha pronunciat moltes vegades les paraules 'llibertat' i 'canvi', però no el concepte d'avançar en drets", ha assenyalat.

Així, Landero ha expressat la preocupació del sindicat per com es podran mantenir uns serveis públics de qualitat i els incentius anunciats per a les empreses amb la baixada generalitzada d'impostos a la qual s'ha compromès la candidata popular. A més, la dirigent sindical ha manifestat els seus dubtes sobre l'efectivitat per solucionar el problema social de l'habitatge amb la fórmula de la col·laboració publicoprivada plantejada per Prohens. "Es pot contribuir que s'incrementi encara més l'especulació. L'Administració ha d'intervenir per equilibrar i garantir el dret a l'habitatge assequible", ha indicat.

stats