Societat 01/01/2023

L'IB-Salut, condemnat a pagar 168.000 euros per la mort d'una dona després d'un retard en el diagnòstic

Des de 2011, la dona va anar en diverses ocasions al metge, però no se li va diagnosticar el tumor maligne fins al 2016

ARA Balears
2 min
L'hospital de Son Espases en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha condemnat el Servei de Salut a indemnitzar amb 168.728 euros el marit i els fills d'una dona que va morir el 2016 després d'un llarg retard en el diagnòstic d'un tumor maligne, segons ha informat Europa Press. La dona va anar diverses vegades al metge per mal de cap i marejos des del 2011. El novembre de 2015 va anar al seu centre de salut perquè li havia sortit un bony entre les celles, però només li varen pautar un tractament antibiòtic i antiinflamatori.

Un mes després, la dona va anar a Urgències de Son Espases pel mateix bony, però el varen tractar com un quist epidèrmic sobreinfectat i li varen tornar a receptar antibiòtic. Ja el 2016 li varen fer una biòpsia, però el tractament apuntava a un "fragment de lipoma subcutani", és a dir, un bony de greix. Així i tot, la dona va demanar ser intervinguda en veure que li creixia ràpidament i tenia mal cada vegada més fort. Fins i tot va presentar una reclamació, però no va ser estimada.

Al maig del mateix any, de nou a les urgències de Son Espases, li varen fer un TAC cerebral que va concloure que tenia una massa sòlida agressiva que s'havia estès i havia erosionat l'os. En una ressonància s'apuntava a un possible carcinoma epidermoide. Després de la biòpsia, es va confirmar que era un melanoma maligne i al juny un nou informe va determinar que tenia un "mal pronòstic a curt termini".

La dona va rebre quimioteràpia i després va ser ingressada a l'hospital Sant Joan de Déu, on va rebre cures intensives fins que va morir un mes després. Els familiars varen presentar una reclamació patrimonial contra l'IB-Salut, acompanyada d'un informe pericial, assegurant que va haver-hi una important demora en el diagnòstic perquè la dona va ser "tractada negligentment" i va perdre, així, l'oportunitat que se li tractàs la malaltia a temps.

593 dies amb mal i depressió

L'informe presentat per la família apuntava que la dona no va rebre l'atenció que necessitava fins al maig de 2016 a urgències de l'hospital. Per tant, va estar 593 dies amb mal físic i depressió psíquica, que va afectar també els seus familiars. Els magistrats consideren que les exploracions fetes des que va aparèixer el bony haurien d'haver detectat abans la malignitat del tumor i aplicar tractaments més precoços que haurien pogut evitar-ne la mort.

La Sala considera cridaner que a la primera visita al metge de capçalera no se la derivàs a dermatologia, de manera que va ser la mateixa pacient la que es va veure obligada a acudir a urgències perquè els símptomes persistien. A més, el Tribunal destaca que la dona havia acudit insistentment al seu metge de capçalera per mal i molèsties, i que només li deien que havia d'esperar fins a extirpar-li el bony.

stats