Salut
Societat 25/09/2023

L'augment del preu dels aliments afecta directament la salut, segons un estudi de la UIB

Les dones participants, així com aquelles que viuen soles, tenien més probabilitat de gastar més diners en la seva dieta

ARA Balears
2 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaEl cost dels aliments pot ser un factor crucial en les decisions de la dieta: una senalla de la compra saludable és considerablement més cara que dur una alimentació poc sana. Per aquest motiu, un equip de la Universitat de les Illes Balears i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa observa en un estudi que l'augment del preu dels aliments afecta la salut. Un major cost de la dieta està relacionat amb un major consum de fruita, verdura, cereals sencers, peix i marisc o carn blanca. A mesura que el cost de la dieta és més baix, el consum d'aquests aliments és substituït per altres com ara les patates, els cereals refinats, la llet, productes lactis, greixos i olis, pastissos i aliments processats.

L'estudi, publicat en la revista Frontiers in Public Health, està emmarcat dins del projecte PREDIMED-Plus i ha estat liderat per Josep A. Tur, investigador principal de l'àrea d'Obesitat i Nutrició del CIBER i de la Fundació Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa). L'objectiu del treball era analitzar com el preu dels aliments pot influir en l'elecció de la dieta i el seu impacte en la salut.

Entre els paràmetres de la síndrome metabòlica (condicions mèdiques interrelacionades que augmenten significativament el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars), la hiperglicèmia, la hipertrigliceridèmia i la prevalença d'obesitat abdominal estaven més relacionades amb el cost econòmic de la dieta només per als homes, mentre que el colesterol HDL estava relacionat amb tots dos gèneres. Per part seva, la hipertrigliceridèmia, el colesterol HDL i l'obesitat abdominal estaven relacionats amb el cost econòmic de la dieta només en els nivells més baixos d'educació.

Les dones participants, així com aquelles que viuen soles, tenien més probabilitat de gastar més diners en la seva dieta. Ingestes d'energia més baixes i majors nivells de despesa d'energia estaven relacionats amb majors costos de la dieta per cada 1.000 kcal/dia. Aquelles amb una educació superior i no fumadores gasten més diners en la dieta. D'altra banda, el cost de la dieta estava directament associat amb la prevalença d'hiperglicèmia i obesitat abdominal, i inversament associat amb la prevalença d'hipertrigliceridèmia i colesterol HDL baix.

stats