Tribunals
Societat 28/11/2023

L'Audiència suspèn la vista del cas Exàmens per motius d'agenda

La Secció Primera havia d'acollir a les 13 h una vista prèvia al judici a set persones acusades d'alterar el resultat d'un concurs d'oposició d'accés a la Policia Local

ARA Balears
3 min
L'Audiència Provincial de les Balears i el TSJIB

PalmaL'Audiència Provincial de les Balears ha suspès per motius d'agenda la vista del cas Exàmens programada per a aquest dimarts, segons ha informat el gabinet del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) i ha recollit Europa Press. La Secció Primera havia d'acollir a les 13 h una vista prèvia al judici a set persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, acusades d'alterar el resultat d'un concurs d'oposició per optar al cos municipal. Així, els acusats són els qui llavors ocupaven els càrrecs de director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; intendent cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i altres quatre funcionaris del cos.

A l'escrit de l'acusació, el 30 de desembre del 2012, es va dictar una resolució per part de l'àrea de Funció Pública de l'Ajuntament de Palma que acordava la convocatòria del concurs d'oposició per cobrir 14 places d'oficial de la Policia Local de Palma. Aquesta resolució es va publicar en el Butlletí Oficial de les Balears el 10 de gener del 2012.

Aquesta convocatòria, en la seva part d'oposició, constava de diverses proves, entre elles una d'aptitud fisicomèdica, dues de professionals i una de psicotècnica. En referència al cas, el fiscal assegura que a principis del 2012, Calvo, Vera i Estarellas, presumptament varen decidir de mutu acord alterar de manera fraudulenta el resultat del concurs d'oposició perquè en sortissin beneficiats determinats agents que havien de participar-hi. Per aquest motiu, afegeix l'acusació, Calvo hauria aprofitat la seva posició i influència sobre altres funcionaris, mentre que Vera i Estarellas haurien fet servir les seves funcions per intervenir en el desenvolupament de les proves.

Així, la Fiscalia afirma que els dos últims, que formaven part del Tribunal que havia de jutjar el concurs, varen fer set de les deu preguntes de la prova professional especificant les respostes correctes. Seguidament, haurien facilitat l'escrit amb les set preguntes i respostes a Calvo, qui les va remetre, mitjançant correu electrònic, a dos dels agents que participaven en l'oposició, que s'havia de fer sis dies més tard. Tenint accés a les preguntes i respostes, els dos agents es varen presentar a la prova i varen obtenir un resultat coincident amb la puntuació a les set preguntes que, presumptament, els haurien facilitat.

El fiscal manté que tot allò obeïa a un pla previ per afavorir els policies que participaven en l'entramat. Així, després de facilitar els exàmens, s'obtindria l'ascens de dos agents i aquests possibilitarien que un tercer adquirís una plaça fixa com a funcionari. D'altra banda, el Ministeri assenyala Vera per presumptament facilitar totes les preguntes i respostes a una altra persona, de qui no hi ha constància que s'hagués concertat prèviament per aconseguir-les. Aquesta persona va obtenir 24 punts sobre 24. El fiscal també ha destacat que Estarellas, quan va ser interpel·lat després de l'examen sobre les irregularitats, es va negar a qualsevol investigació i tampoc va fer comentaris. A més, quan va tenir coneixement de l'escriptura notarial que deixava constància de la filtració, no va fer cap acció per investigar o per anul·lar el concurs.

En últim lloc, la Fiscalia indica que el setè acusat, que en aquell moment era inspector de la Unitat Nocturna, va arxivar les diverses denúncies i expedients administratius contra un altre dels processats. El fiscal considera que els fets constitueixen delictes de revelació de secrets, prevaricació i d'omissió de perseguir delictes.

Penes que sumen nou anys de presó per als acusats

Per a Calvo, pel delicte de revelació de secrets, es demanen 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i sis mesos d'inhabilitació. Per a Vera, es demanen 18 mesos de presó per revelació de secrets i el mateix període d'inhabilitació pel delicte continuat de prevaricació, així com 15 mesos més d'inhabilitació per omissió de perseguir delictes.

En el cas d'Estarellas, per revelació de secrets es demanen 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, mentre que per delicte continuat de prevaricació es demanen vuit anys i mig d'incapacitació. Finalment, per als altres tres acusats, el fiscal demana també 18 mesos de presó i inhabilitació especial per càrrec públic durant quatre anys per delicte de revelació de secrets (a cada un) i per al setè processat demana 15 mesos d'inhabilitació pel delicte d'omissió de perseguir delictes.

stats