Com ens vam conèixer
Societat 10/08/2023

“L’amor és ser feliç i ser feliç és viure sense opressions”

Cesk Freixas, músic

2 min
WhatsApp Image 2023 07 21 at 09.59.49

El músic Cesk Freixas va conèixer la Zahira un 25 d’abril a Alacant, després d’un concert durant la Diada del País Valencià. Un amic en comú els va presentar i a Freixas li va despertar la curiositat, tot i que va mantenir la distància perquè ella el coneixia per la seva música. “Sempre he sigut molt reticent a tenir una relació amb algú que em coneix com a figura pública”, explica el cantant. “Estar exposat de forma pública fa que hi hagi un cert imaginari al voltant de la teva persona i certs privilegis. Jo no ho he volgut fer servir mai i menys en el terreny emocional”. Amb la Zahira, explica, li va costar molt fer passos perquè volia assegurar-se “que la persona passava per davant del personatge”. 

Però la realitat és que la noia li agradava i la seva relació es va anar teixint a poc a poc, a través de missatges i trucades. “De mica en mica vam anar trencant les barreres, amb molta honestedat i molta literatura pel mig”. Els primers dies de conèixer-se intercanviaven poesia: “Jo he adaptat moltes peces de Miguel Hernández al català, i això és perquè en aquella època la Zahira m’enviava molts poemes seus”, revela Freixas. 

Després de deu anys junts, la parella no ha perdut la tradició d'ensenyar-se poemes que els agraden. “Ens agrada escriure’ns coses i deixar-nos notetes: cites de poemes que ens agraden, cançons, o de vegades cares somrients o cors dibuixats”. “La Zahira és una persona meravellosa, té molta empatia i això costa molt de trobar. Ella es posa en el lloc dels altres amb molta facilitat, de vegades excessiva, se sent molt seves les injustícies dels altres”, explica el músic. Justament per això, celebra, és una persona “molt compromesa amb la seva gent, amb la llengua, amb la cultura i el país”. “Amb qualsevol lluita que tingui a veure amb la llibertat”, assegura. 

Freixas defensa que la seva visió de l’amor és molt propera a la de la felicitat. “L’amor és ser feliç, i segurament és una visió una mica política perquè des del meu punt de vista ser feliç vol dir viure sense opressions i amb igualtat de condicions”. En aquest sentit, l’amor és essencial per al músic. “L’amor és el pinyol del meu pensament i també de la meva obra i de la meva manera d’entendre la vida i el món”, diu. “Per mi totes les lluites a favor dels alliberaments passen per la felicitat, per viure tranquils i feliços, i entenc l’amor com un punt de partida de tot això. Si no sabem organitzar emocionalment les nostres relacions, difícilment podrem organitzar un país”, reivindica.

stats