Judici per suposada agressió
Societat 02/10/2023

L'acusat d'agredir sexualment la seva exparella nega els fets i diu que tenien una "relació tòxica"

La jove tenia 14 anys en el moment dels fets

ARA Balears
4 min
L'acusat en el judici

PalmaL'acusat d'agredir sexualment la seva exparella, menor d'edat en aquell moment, ha negat els fets i ha apel·lat al fet que mantingueren una "relació tòxica". La Secció Segona de l'Audiència de les Balears ha acollit aquest dilluns el judici contra l'acusat, per a qui la Fiscalia sol·licitava set anys de presó. Durant la declaració, el jove ha recordat que la relació va començar quan ell tenia 17 anys i l'al·lota, 14, i ha reconegut que era conscient de l'edat de la jove. En aquest sentit, ha relatat que des de l'inici de la relació la parella començà a tenir relacions sexuals i que el 2020 decidí posar fi a la relació.

"Teníem massa ansietat i no volia continuar amb la relació. Ens barallàvem constantment per dois", ha indicat l'acusat a preguntes de la fiscal. Seguidament, ha remarcat que no es considera una persona gelosa, però que tenien "moltes discussions per diferents motius", i ha reconegut com a "tòxica" la relació. "Em vaig adonar que no era normal, era una relació tòxica i només discutíem", ha continuat.

Cal recordar que, segons l'escrit de la fiscal, una vegada havien romput la relació, la víctima va acudir un matí a casa de l'acusat i, estant tots dos a l'habitació d'aquest, ell va començar a fer-li tocaments i la va agafar pels braços malgrat la negativa de la jove, fins a penetrar-la. En una altra ocasió, tots dos es van desplaçar en el cotxe d'ell fins a l'aparcament d'un establiment, on mantingueren novament relacions sexuals, malgrat que la víctima en un principi va manifestar que no volia, segons l'escrit. Respecte d'aquests dos moments, el jove ha reconegut les relacions sexuals que van mantenir, però ha negat que anassin en contra de la voluntat de la víctima, insistint que "mai" li va expressar que no volgués i que "sempre ha estat consentit".

La jove ha declarat que "sempre tenia cops pel cos"

Per la seva banda, la jove ha declarat que va ser agredida físicament per l'acusat i ha afirmat que tenia cops sempre pel cos. A preguntes del seu advocat ha recordat tres ocasions en les quals el jove la va agredir. La primera vegada, ha explicat, li va pegar un cop de puny a la panxa i, la segona, durant una revetlla, la va agafar pel coll. En ambdues ocasions, es telefonà a la policia, però partiren corrents.

"Una altra vegada em va agafar pel braç. Tenia cops pel cos sempre", ha dit la víctima, qui ha explicat que aquests episodis es produïen quan "feia qualque cosa que a ell no li agradava". També ha explicat que li reclamava vídeos sexuals explícits. Cal recordar que, segons l'escrit del fiscal, una vegada rompuda la relació, tingueren una suposada relació sexual no consentida.

Sobre això, la jove ha detallat que li va dir diverses vegades que aturàs i que "no volia fer res amb ell". "Li vaig dir en tot moment que no volia i em va fer mal als canells", ha prosseguit. En una altra ocasió, tots dos es van desplaçar en el cotxe d'ell fins a l'aparcament d'un establiment, on haurien tornat a tenir una relació no consentida. Sobre aquest tema, la perjudicada ha expressat que al principi li va traslladar la seva negativa a mantenir relacions sexuals, però finalment va desistir. "La primera vegada vaig dir que no tota l'estona; la segona, vaig desistir", ha precisat.

Qüestions prèvies

En el marc de les qüestions prèvies, l'advocat de l'acusat n'ha plantejat algunes com la no introducció d'un informe o la nul·litat de la primera declaració de l'acusat, al·legant indefensió o vulneració de drets. Entre els motius, ha assenyalat que el jove no va rebre una assistència lletrada eficaç quan va ser cridat a declarar en el jutjat o la falta de relat en l'escrit quan es parla de conceptes com 'violència psicològica de tal intensitat'. Després d'un temps de deliberació, el Tribunal ha rebutjat declarar nul·la la declaració del jove en considerar que no es va veure vulnerat cap dret i també ha rebutjat la no introducció de l'informe. De la mateixa manera, la Sala ha rebutjat la introducció d'una prova presentada per la defensa, relativa a unes publicacions a Twitter de la víctima.

Els fets

Segons l'escrit d'acusació, l'acusat i la víctima van mantenir una relació sentimental quan ell tenia 16 anys i l'al·lota, 14, fins, almenys, finals de 2019 o principis de 2020, quan llavors el jove tenia 19 anys i ella, 16.

No obstant això, relata l'escrit del Ministeri Públic, aquesta relació es va desenvolupar amb multitud de problemes i conflictes motivats per gelosia i actitud de control, ruptures i discussions, i existia una forta dependència emocional entre tots dos. Sense que consti la data exacta, però, en tot cas, des que van començar a ser parella al maig de 2017 i fins a la seva finalització, tots dos van mantenir en diverses ocasions relacions sexuals.

Amb data de 9 de juliol de 2020 es va dictar pel jutjat de Violència sobre la Dona número 2 en favor de la víctima, qui ha requerit tractament psicològic des de febrer de 2018, prosseguint el mateix fins a l'actualitat. La fiscal sol·licita per aquests fets set anys de presó i la prohibició que l'acusat s'acosti a menys de 500 metres de la perjudicada, així com el pagament d'una indemnització de 3.000 euros en concepte de mal moral i psicològic.

stats