Tribunals
Societat 11/10/2022

L'acusada d'incitar a un parricidi també va mentir als psicòlegs: "Ho exagerava tot"

Els pèrits de l'Institut de Medicina Legal i Forense apunten que la processada també té trets de sadisme

3 min
L'acusada d'induir un parricidi mirant un document durant la seva declaració a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaPrimer va ser el parricida confés, després els testimonis del cas i ara també la majoria de psicòlegs i forenses que la van tractar. Tothom coincideix que la dona acusada d'incitar un amic a matar el seu pare els va enganyar en alguna cosa. L'Ismael acusa l'Alba de sumir-lo en un món paral·lel en el qual tenia una nòvia virtual amb qui va engendrar bessonada i formava part d'una unitat d'elit que ajudava els Mossos d'Esquadra a lluitar contra una màfia que va acabar captant el seu pare. A la mare i els amics, l'Alba també els va fer creure que aquesta noia virtual, la Júlia, era real; a les seves exparelles els va dir que ella mateixa estava embarassada. Aquest dijous els psicòlegs que van avaluar la dona també han assegurat que se'ls va presentar com una noia dependent, manipulable, poc intel·ligent i incapaç de fer res per si sola, una imatge que no quadrava amb la realitat. "Exagerava totes les problemàtiques, venia a donar una imatge de si mateixa com a dependent i submisa", ha explicat un dels pèrits de l'Institut de Medicina Legal i Forense (IMALEC) que la van avaluar.

El jurat que jutja l'Alba haurà de decidir si aquest cúmul de "mentides" –en paraules dels pèrits– va ser suficient per portar l'Ismael a matar el seu pare. L'altra incògnita del cas per resoldre és el perquè d'aquestes "manipulacions". La Fiscalia assegura que va ser per diners. Aquest dijous, però, el psicòleg de l'IMALEC que va avaluar l'Alba (es tracta d'un pèrit independent) ha afegit una altra raó. Ha afirmat que l'acusada presenta "trets" de sadisme, "de veure's satisfeta pel patiment aliè".

Segons les acusacions, l'Alba feia temps que havia anat predisposant l'Ismael perquè matés el pare. El dia dels fets, l'acusat va trobar l'ocasió, quan va arribar a casa i va veure que l'home estava sol, dormint a l'habitació. L'Ismael assegura que va trucar a l'Alba i que aquesta li va ordenar "que li clavés un ganivet al coll". Els registres telefònics evidencien que l'Ismael va trucar a l'Alba aquell 8 de juny del 2019 al matí diverses vegades, però es desconeix el contingut de les converses. D'aquí que les acusacions intentin fer veure al jurat que el món paral·lel que l'Alba va crear per a l'Ismael va ser determinant per convertir-lo en un titella que ella manipulava fins a fer-li cometre l'assassinat. En canvi, la defensa assegura que l'Alba patia un trastorn de la personalitat, que era incapaç de valdre's per si mateixa i culpa l'exparella de l'acusada –que era el millor amic de l'Ismael– de ser l'autèntic inventor d'aquest univers fictici.

Per això, les conclusions dels pèrits i psicòlegs poden ser determinants en aquest cas. Enfront del dictamen dels pèrits de l'IMALEC, la defensa ha presentat les conclusions de dos equips de psicòlegs més que van contractar per avaluar l'Alba quan va sortir de la presó on estava ingressada preventivament quan la van detenir. Un d'aquests psicòlegs ha estat contundent a l'hora de concloure que l'acusada pateix un trastorn de personalitat, mentre que les altres dues professionals només van detectar alguns "trets de dependència". Ara bé, aquestes psicòlogues sí que han assegurat que la noia té una intel·ligència "inferior" a la mitjana de la població i que això pot "comprometre" les seves capacitats. "En una partida d'escacs no passaria de la primera jugada", han assegurat.

Anuncis fent-se passar per psicòloga

"¿Era capaç de trucar per telèfon, d'enviar whatsapps, de crear un perfil a Instagram?", ha preguntat la fiscal del cas. Les psicòlogues contractades per la defensa de l'Alba han admès que sí. Les acusacions asseguren que l'Alba és una persona normal, sense cap trastorn mèdic que justifiqui aquestes invencions i capaç d'idear el que sigui per aconseguir el seu propòsit. De fet, en les últimes jornades del judici han evidenciat que l'acusada va arribar a crear un anunci a Wallapop oferint els seus serveis com a psicòloga. També hauria falsificat nòmines i contractes per fer creure que era supervisora de l'establiment on en realitat treballava esporàdicament algunes hores.

L'informe independent realitzat pels forenses de l'IMALEC apuntala aquesta tesi de l'acusació. Aquests pèrits han desmentit que l'Alba tingués un "coeficient límit" o que hagués pogut ser víctima de maltractaments com assegura la jove i han explicat que tenia tendència a "fabular", però no perquè estigui malalta. "Menteix, però no per algun trastorn, sinó per algun altre motiu".

stats