Societat 03/09/2019

Un jutjat de les Illes es declara incompetent en una demanda de ciutadans cubans contra Melià

La jutgessa creu que la cadena es va aprofitar d'un acte il·legítim del govern cubà, però destaca que els tribunals espanyols no hi tenen jurisdicció

Ara Balears
3 min
Paradisus Río de Oro, a Cuba

PalmaEl Jutjat de Primera Instància número 24 de Palma ha declarat la falta de jurisdicció i de competència internacional dels tribunals espanyols per decidir sobre una demanda contra Melià Hotels per l'explotació d'uns terrenys a Cuba expropiats pel govern comunista de Fidel Castro, informen fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

D'acord amb la resolució, després de la revolució de 1959, Fidel Castro "va decidir nacionalitzar tots els béns i empreses de persones naturals o jurídiques de nacionalitat cubana o constituïdes d'acord amb la llei cubana mitjançant l'aprovació de la Llei 890, publicada el 15 d'octubre de 1960".

La demanda la varen presentar els hereus de Rafael Lucas Sánchez Hill, que va ser amo de la finca sucrera Saint Lucia, expropiada pel govern revolucionari cubà a la província d'Holguín, on estan els hotels Paradisus Riu d'Or i Sol Riu de Lluna i Mars, dels quals és propietària l'empresa estatal Gaviota i que gestiona Melià Hotels International.

L'aplicació d'aquesta llei, destaca el tribunal, "provocà que de manera il·legítima, segons el dret internacional, l'estat cubà confiscàs els terrenys propietat de Santa Lucía Company SA i Sánchez Hermanos, que a partir d'aquells moments passaren a ser propietat de Cuba".

Tot i que el jutjat considera que Melià Hotels es va aprofitar "conscientment d'aquest acte" per obtenir una autorització de l'estat cubà per gestionar i explotar els terrenys situats a Playa Esmeralda, resol que "els tribunals civils espanyols no tenen jurisdicció per conèixer la demanda que ha donat lloc al present plet". A més, com que es tracta d'un bé propietat d'un estat, "ostenta també immunitat de jurisdicció".

Segons la resolució, "el vertader fonament de la demanda que ha donat lloc a aquest plet és la declaració d'il·licitud del títol de propietat que Cuba ostenta sobre els terrenys de Playa Esmeralda, on Melià explota dos hotels, i la responsabilitat que hagi pogut incórrer la demandada per lucrar-se d'aquests terrenys tot i conèixer la manera en què varen passar a ser propietat de l'estat cubà".

La jutgessa recorda, a més, que d'acord amb el seu dret i els tractats internacionals dels quals és part, "Espanya no té competència internacional perquè els seus tribunals resolguin plets en què s'exercitin accions reals sobre béns immobles situats fora del seu territori nacional".

La resolució decreta el sobreseïment de les actuacions i condemna la part actora al pagament de les costes. La resolució no és ferma, ja que contra la decisió es pot interposar un recurs d'apel·lació que resoldrà l'Audiència Provincial.

Satisfacció a Melià

Melià Hotels ha manifestat "total satisfacció" per la resolució de la demanda. El responsable d'assumptes legals de la cadena, Juan Ignacio Pardo, ha assenyalat que "resolucions judicials d'aquest calat ens ajudaran a tots a delimitar molt clarament el que, a l'empara de la normativa espanyola i europea, pot fer-se o no. No tot val en el món del dret i reconforta veure com els nostres jutjats i tribunals, sense deixar-se influenciar pel soroll mediàtic interessat, saben distingir entre artificis processals i els arguments sòlidament fundats".

El vicepresident i conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, considera que la importància d'aquesta resolució judicial no radica únicament en el fet que és la primera després de l'activació de la Llei Helms Burton, sinó sobretot en el fet que, segons el dret internacional i la legislació espanyola, "els tribunals d'un altre país no poden entrar a revisar la legalitat d'una llei de Cuba de l'any 1960 o dels actes realitzats per un estat sobirà en la seva execució."

La companyia indica que la resolució dictada pel Jutjat 24 de Palma pot ser recorreguda en apel·lació, però opina que, "tenint en compte la seva contundència", "serà difícil que aquesta apel·lació prosperi".

stats