Societat 27/05/2021

La justícia belga no es pronunciarà sobre l'entrega de Valtonyc a Espanya fins a l'octubre

El Tribunal Constitucional de Bèlgica encara no ha respost sobre si els insults al rei estan emparats per la llibertat d'expressió

ARA Balears
1 min
El raper Valtònyc en una imatge d’arxiu durant el seu exili a Bèlgica.

PalmaLa justícia belga ha ajornat fins a l'octubre la decisió sobre l'entrega a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, perquè el tribunal constitucional del país encara no s'ha pronunciat sobre si els insults al rei estan emparats o no per la llibertat d'expressió. Així, el jutge ha citat les parts implicades el pròxim 5 d'octubre, segons ha informat Europa Press, després que en la vista d'aquest dijous s'hagi pres nota que falta el dictamen del constitucional belga.

El setembre de 2020 el jutge de Gant va elevar a l'alt tribunal si els atacs de Valtonyc al rei estan emparats per la llibertat d'expressió en la legislació belga, que compta amb una norma del segle XIX que castiga els insults al monarca. Cal recordar que el cantant va fugir d'Espanya el juny de 2018 després que l'Audiència Nacional el condemnàs per delictes d'enaltiment al terrorisme a dos anys de presó i un any i mig més per injúries a la corona.

Els delictes als quals feia referència la sentència de 2018 fan referència a uns fets de 2012 i 2013. Posteriorment, el Tribunal Suprem va confirmar la resolució judicial, però Valtònyc ja va rebutjar entregar-se fa dos anys en primera instància.

stats