Emergència Climàtica

Judici històric: sis joves portuguesos porten la UE als tribunals per "inacció climàtica"

El litigi podria forçar els governs a reduir de forma efectiva les seves emissions

2 min
Quatre dels joves portuguesos que han portat 32 governs als tribunals per la seva inacció climàtica, davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha iniciat aquest dimecres el seu tercer judici climàtic, el més important de tots perquè implica 32 governs del món. Són els estats que seuran a la banqueta d'acusats per la demanda que han presentat un grup de joves de les zones devastades pels incendis forestals a Portugal. Acusen els 27 països de la Unió Europea i els de la Gran Bretanya, Suïssa, Noruega, Rússia i Turquia de no fer prou per combatre l'emergència climàtica i d'aquesta manera posar en risc els seus drets, inclosos els de benestar físic i mental.

El cas es va presentar el setembre del 2020 i aquest dimecres ha arrencat el judici, on els advocats de tots els països denunciats podran argumentar la seva posició públicament davant del tribunal. És el tercer cas relatiu a la crisi climàtica que haurà de dirimir el Tribunal d'Estrasburg. Els dos primers judicis van arrencar el 29 de març i van quedar vistos per a sentència. El primer va ser la denúncia de més de 2.000 àvies de Suïssa que demanden el seu govern per no fer prou per reduir l'escalfament global, que les afecta especialment com a població de risc en episodis com les onades de calor. El segon judici, que també es va celebrar aquell dia, va ser el presentat per l'alcalde de Grande-Synthe (Alts de França), Damien Carême, que denuncia el govern francès pels impactes que la crisi climàtica està tenint en la seva població, amenaçada per la pujada del nivell del mar.

Però aquest tercer judici, presentat per sis joves portuguesos d'entre 11 i 24 anys, amb el suport de la Global Legal Action Network (GLAN), amb seu al Regne Unit, no és contra un sol govern sinó contra 32. Els joves busquen una decisió legalment vinculant que obligui els estats a actuar i reduir de forma efectiva les seves emissions de CO₂ i gasos d'efecte hivernacle. La sentència dels tres casos climàtics probablement es presentarà de manera conjunta, ja que qualsevol decisió en un d'ells establiria precedent sobre els altres.

Però el litigi que ha arrencat aquest dimecres és "d'una escala sense precedents", en paraules de GLAN, ja que més de 80 advocats representen els països acusats, davant dels sis advocats de l'organització que representa els joves demandants.

Un advocat del govern portuguès ha argumentat davant del tribunal que les proves aportades pels demandants no mostren els danys específics causats pel canvi climàtic en les vides dels joves. Grècia, en una comunicació enviada al tribunal abans de la vista, al·lega que "els efectes del canvi climàtic, tal com s'han registrat fins ara, no semblen afectar directament la vida humana ni la salut humana", un argument que un advocat de GLAN, Gearóid Ó Cuinn, ha definit com a "negacionisme climàtic".

stats