Societat 21/01/2021

Javier Arranz diu que no és partidari de relaxar les restriccions a Mallorca

Tot i que la pandèmia es desaccelera a l'illa, el portaveu de la Conselleria assegura que qualsevol repunt encara pot fer disparar la incidència

E. N.
2 min
Gent amb mascareta caminant pel centre de Palma.

PalmaLa pandèmia de coronavirus està en clara desacceleració a Mallorca, però en números encara molt alts: una incidència acumulada a 14 dies de 522 casos per 100.000 habitants i una taxa de positivitat del 8,5%. Amb aquesta situació, el portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha dit aquest dijous en roda de premsa que no és partidari de relaxar les restriccions a l'illa.

"Crec que s'han de mantenir les mesures a Mallorca. Si una cosa hem après és que com més ràpid es volen llevar mesures que ens ajuden a baixar casos, més problemes tenim", ha defensat Arranz. Ha precisat que s'hauria d'arribar a incidències més baixes, semblants a les de l'estiu, per començar a treure restriccions. A més, ha defensat que "s'han de llevar molt lentament i mirant bé quines es treuen".

A Eivissa, els contagis continuen a l'alça, però els darrers cinc dies hi ha hagut una "clara davallada", ha dit el portaveu. Amb tot, Salut preveu que "d'aquí a uns dies" s'arribi al pic, i que aquest pot arribar a les 2.000 infeccions per 100.000 persones. Així i tot, Arranz ha remarcat que les previsions poden variar fàcilment perquè la situació és encara de molta inestabilitat.

El portaveu també s'ha referit a l'impacte que hagi pogut tenir la variant britànica del coronavirus, i ha afirmat que no sembla ser un factor determinant en l'increment de contagis d'aquest mes, sinó que ho han estat clarament les reunions socials de les festes de Nadal. Això sí, ha avançat que és possible que en les properes setmanes o mesos aquesta variant –fins a un 70% més contagiosa– passi a ser la predominant a l'illa, com ja s'ha vist a altres països com el Regne Unit.

Aquests dies, Salut fa feina amb els tècnics d'epidemiologia del Ministeri per valorar la situació a la gran de les Pitiüses i veure "no només mesures, sinó de quina manera podem rebre ajuda o podem informar més per canviar decisions", ha informat Arranz. Cal recordar que ahir el ministre Salvador Illa va descartar que les comunitats puguin avançar el toc de queda a les 20 h, una mesura que demanaven també les Balears.

stats