Polèmica

Itziar Ituño ('La casa de papel') perd una col·laboració per donar suport als drets dels presos d'ETA

L'actriu va participar en una manifestació que demanava que se'ls apliqués la política penitenciària ordinària

3 min
Itziar Ituño a la manifestació

BarcelonaL'actriu Itziar Ituño, coneguda per haver interpretat la inspectora Raquel Murillo de La casa de papel, s'ha vist envoltada de polèmica després que un concessionari de cotxes hagi decidit deixar de col·laborar amb ella arran de la seva participació en una manifestació que demanava que s'apliqués la política penitenciària ordinària als presos d'ETA. La marxa va tenir lloc dissabte passat a Bilbao i Ituño va ser una de les participants, junt amb representants d'EH Bildu, Elkarrekin Podem, Junts, ERC, la CUP, el BNG, l'ANC i Òmnium Cultural, entre d'altres.

Després de fer-se pública la presència d'Ituño, Lurauto, un concessionari oficial de cotxes de BMW, s'ha desmarcat de l'actriu amb la qual col·laborava. Amb un comunicat publicat a les xarxes que porta per títol "Cessament de la col·laboració amb Itziar Ituño", l'empresa ha deixat clar que no tornarà a treballar amb la protagonista de La casa de papel. "No ens vinculem amb cap ideologia política, per la qual cosa lamentem que s'hagi vinculat la imatge de BMW Lurauto amb qualsevol mena de contingut ideològic, ja que reafirmem el nostre compromís amb la diversitat, inclusió i respecte al 100% de la societat", diu el text.

Per la seva banda, l'aerolínia Iberia també ha girat l'esquena a l'actriu eliminant de la seva pàgina web una entrevista que formava part del programa Talento a bordo. Segons recull Europa Press, un portaveu de la companyia ha explicat que es tractava d'un contingut amb inversió que apareixia com a suggerit als internautes i que han decidit retirar-lo per no "alimentar la polèmica". Paradoxalment, a les xarxes socials de l'aerolínia sí que continua visible una col·laboració que van fer al desembre amb l'actriu en què recomanava les seves cinc sèries espanyoles preferides.

Arran de la polèmica, Ituño ha rebut el suport de la xarxa ciutadana Sare, que defensa els drets dels presos d'ETA. L'entitat ha explicat que la manifestació en què va participar l'actriu forma part d'una campanya que compta amb el suport "de milers de ciutadans, junt amb persones que són referents d'àmbits diversos de la societat basca i de fora d'ella". "Voler tenir les claus de la resolució, de la convivència, que serveixin per tancar les portes al patiment i obrir-les a l'esperança d'una societat reconciliada, sembla que no agrada als qui són incapaços d'entendre que aquesta societat és plural i té, tenim tots i totes, dret a desitjar una situació en què sense oblidar res del que ha passat, puguem mirar el futur amb esperança", remarquen. En aquest sentit, han denunciat la campanya de criminalització que s'ha iniciat contra l'actriu basca.

El suport d'Ituño als drets dels presos d'ETA no és una novetat. Anteriorment, havia participat en manifestacions a favor de l'apropament dels presos d'ETA al País Basc i també va participar en un homenatge a Arnaldo Otegi després que sortís de la presó el 2016. De fet, el posicionament polític d'Ituño va fer que diversos internautes demanessin fer boicot a l'estrena de La casa de papel l'any 2017, una acció que no va tenir cap mena d'impacte real i que es va quedar en simple soroll a les xarxes. El debut del thriller a Antena 3 va registrar un 25,1% de quota de pantalla i més de quatre milions d'espectadors. "Vaig firmar contra la dispersió. És una cosa que al País Basc és més o menys habitual", explicava després en una entrevista a El País. "Això et deixa mig tocada. No sé qui va tenir la idea de fer un boicot a la sèrie, però ja veus com els hi va anar", reflexionava.

Nascuda a Basauri l'any 1974, Ituño s'ha fet mundialment famosa pel seu paper a La casa de papel. Abans de protagonitzar aquesta sèrie, però, havia format del repartiment de Goenkale, d'ETB, una de les ficcions més populars del País Basc. A banda de ser actriu, és llicenciada en sociologia i poc després d'acabar la carrera va treballar fent frigorífics a Fagor, cooperativa de la qual era soci el seu pare.

stats