Societat 22/01/2021

Itineraris, promoció de productes locals i un llibre de receptes: propostes per impulsar la gastronomia de la Serra

L'associació Tramuntana XXI publica una anàlisi per dinamitzar el sector

Ara Balears
2 min
La nova marca comercial aportarà més prestigi als aliments produïts a la Serra de Tramuntana.

PalmaL'associació Tramuntana XXI ha publicat aquest divendres l'anàlisi Foodscapes: el paisatge gastronòmic de la Serra de Tramuntana. Estudi i propostes de dinamització, com a part dels resultats de la Setmana gastronòmica que va organitzar al novembre. En el document s'exposen idees per impulsar la gastronomia, com ara la creació d'itineraris, la promoció i venda directa de productes locals i la publicació d'un llibre de receptes.

Els itineraris podrien servir com a experiència per acostar els productes de la Serra i el paisatge que els fa possible als visitants. També es proposa impulsar la marca de productes locals d'aquesta zona de Mallorca. Les iniciatives exposades ja han estat compartides amb el Consorci Serra de Tramuntana, dependent del Consell insular, que s'encarrega de la promoció cultural i patrimonial de la Serra.

L'estudi analitza les característiques del paisatge gastronòmic de la Serra com una construcció social on els aliments, els llocs i les persones estan interconnectades. "La gastronomia és un element que actua tant a l'espai natural com en l'àmbit social, i influeix en la producció d'aliments i en la transformació territorial d'una regió", segons ha explicat l'autora de l'anàlisi i antropòloga ambiental, Maria Cifre.

"La creació i dinamització de la figura de foodscape, que fomenta el consum d'aliments produïts localment, pot millorar la sostenibilitat econòmica i ambiental de les comunitats locals i l'activitat turística", afirma Cifre. A més, afegeix que tot això es pot fer mitjançant la promoció de pràctiques agrícoles sostenibles, del suport a comerços i negocis locals i, fins i tot, a través d'impulsar una marca gastronòmica identitària que atregui visitants i inversors. L'estudi, com les altres activitats de la serra de Tramuntana, ha rebut el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

stats