Periodisme
Societat 05/10/2022

La investigació de Laura Ferrer sobre els casos de pederàstia de l'Església a Eivissa guanya el 7è Premi de Periodisme de l'APIB

La presidenta de l'Associació, Ángeles Durán, ha destacat "la responsabilitat i compromís" dels periodistes en l'empitjorament de les condicions

ARA Balears
2 min
Guardonats en la VII edició dels Premis de Periodisme de l'APIB.

PalmaL'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) han guardonat la periodista de Noudiari Laura Ferrer amb el primer premi de la Categoria Absoluta, per la "transcendència" de la seva sèrie de peces en les quals relatava els casos d'abusos a menors per part de l'església d'Eivissa.

El premi està dotat amb una prestació de 1.700 euros i una escultura inèdita de l'artista Maria Genovard, que ha lliurat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en una gala a Palma, segons ha comunicat l'agrupació en un comunicat.

El segon premi d'aquesta categoria l'ha rebut l'equip de Mules, el darrer viatge, del programa Zoom produït per Dalton Audiovisual per IB3, dirigit per Jaume Perelló i coordinat per Emma Socías, amb la realització i muntatge de Pau Amengual, guió de Víctor Vivó i imatge de José Gómez. Aquest guardó està dotat amb 1.000 euros.

El premi té quatre accèssits per a la premsa escrita i digital, ràdio, TV i per a periodistes socis d'APIB, acompanyats d'una ajuda de 500 euros cadascun. El primer l'ha obtingut el periodista del Diario de Ibiza José Miguel López Romero, que ja va guanyar el primer premi en l'edició de 2016, pels cinc reportatges sobre l'eutanàsia de Doerte Lebender.

El reconeixement al treball televisiu se l'ha enduit l'equip del reportatge Francisco Lavao: vida i mort del fundador del SYP, de la sèrie Història B, de Cinètica Produccions per IB3, dirigit per María Ferrer i Luis Ortas. En l'apartat radiofònic, la premiada ha estat Mamen Municio, periodista de la Cadena SER, pel programa sobre la salut mental després de la pandèmia. Finalment, dels treballs desenvolupats per socis de l'APIB s'ha escollit Los oficios de la muerte, de la periodista Angie Ramón, publicat al diari Última Hora.

L'edició d'enguany ha estat la més nombrosa pel que fa a la quantitat de peces presentades, 79 en total. Així, la presidenta de l'APIB, Ángeles Durán, ha destacat "l'alta qualitat". D'aquesta manera, també han rebut una Menció Especial la periodista Marta Hierro pel reportatge El rei Joan Carles I, mitja vida a Marivent, l'equip responsable del reportatge Fills de la violència integrat per Jaume Perelló, Emma Socías, Xesc Llinàs i Leire Giral, i el periodista Juan Sitges pel seu reportatge sobre els camps de concentració de la Guerra Civil i el franquisme.

Durán ha destacat la "responsabilitat, el compromís amb els ciutadans i la gran aportació a la societat" dels periodistes, ja que "el 2021 ha estat l'any de la recuperació a la normalitat, encara que s'han arrossegat les conseqüències de la pandèmia, que va evidenciar que el periodisme és essencial, però que va suposar una estocada important amb ERTO i ERO, que han agreujat les condicions laborals del sector".

El jurat responsable del lliurament dels guardons estava integrat per professionals de la informació com Álex Grijelmo, Nacho Carretero, Alejandra Andrade i Antonio Pampliega, entre d'altres.

stats