Societat 06/10/2020

El Govern diu que ha millorat els plans contra inundacions i riscos meteorològics arran de la torrentada

La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha afirmat que l'actualització dels plans Inunbal i Meteobal es podrà consultar d'aquí a pocs dies

K. O.
2 min
La sortida del municipi de Sant Llorenç és plena de deixalles i restes de l'aiguat

PalmaL'actualització dels plans autonòmics per actuar en cas d'inundació (Inunbal) i fer front a fenòmens meteorològics adversos (Meteobal) es podrà consultar els "pròxims dies", segons la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro. Després de la torrentada de Sant Llorenç des Cardassar –que es va produïr ara fa dos anys– el Govern va elaborar un informe amb 26 mesures de millora i Castro ha dit que "moltes estan implementades o en marxa". Durant el ple del Parlament, Castro ha afirmat que en aquet temps s'ha millorat la comunicació, la coordinació i els avenços científics i tècnics per poder advertir la població amb més rapidesa.

Concretament, s'ha desenvolupat una eina per determinar la posició en temps real de tots els "intervinents" i ha dit que durant l'incendi que va cremar l'Albufera fa dues setmanes es va poder provar. El Govern també ha invertit en la xarxa de comunicacions de seguretat i emergències TetraIB per evitar que hi hagi zones sense cobertura, com va passar durant la torrentada. A més, ha comentat que les darreres setmanes s'han fet jornades de formació en gestió de risc d'inundació a diversos ajuntaments. Cal recordar que la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern treballen conjuntament per crear un servei d'alerta i gestió per preveure una nova torrentada com la de Sant Llorenç, com va avançar l'ARA Balears.

"Al principi es va pensar a fusionar els dos plans però finalment s'ha apostat perquè estiguin separats", ha comentat la consellera, assegurant que el Govern defensa la coordinació entre totes les administracions públiques. Castro també ha informat que el pla Meteobal s'ha activat més de 400 vegades els darrers 15 mesos, mentre que l'Inunbal s'ha posat en marxa en 215 ocasions.

Les explicacions de la consellera s'han produït arran d'una pregunta formulada per la diputada d'El Pi, Lina Pons, que ha insistit que s'actualitzi el pla Inunbal. També ha lamentat que els seus companys de partit de Sant Llorenç, quan plou, "miren al cel i resen" perquè no torni a haver-hi una torrentada.

stats