Societat 01/10/2019

Augment sense precedents de l'arribada de pasteres a les Balears

La Guàrdia Civil ha arrestat 363 immigrants que viatjaven en 31 embarcacions en només dos mesos

Maria Fuster
2 min
Imatge de la pastera que ha arribat a Menorca aquest dimarts a Sant Lluís.

PalmaLa intensitat de l'arribada de pasteres a les Illes Balears s'ha disparat com no ho havia fet mai abans. Així ho ha reconegut aquest migdia el delegat del govern espanyol en funcions, Ramon Morey, en una roda de premsa en què ha admès que durant l'agost i el setembre han arribat 30 pasteres a les Balears: una intensitat sense precedents. Abans del 5 d'agost, durant tot el que dúiem d'any, la Guàrdia Civil només havia detingut dos immigrants que havien arribat en una sola pastera, però que ara ja sumen 363. Els darrers 10 detinguts han estat els passatgers d'una pastera que ha arribat dimarts horabaixa a Menorca, a la Costa de Binibeca ubicada al municipi de Sant Lluís.

La Delegació del govern espanyol ha convocat la roda de premsa aquest migdia després de l'arribada a les costes de les Illes de vuit embarcacions en 24 hores, i de la detenció de 56 migrants. "No podem descartar que n'arribin més", ha reconegut Morey. I així ha estat, ja que cinc hores més tard, a les 19 h. delegació de govern ha informat de l'arribada d'una nova embarcació, la segona que arriba a costes menorquines enguany, la primera va arribar el 13 d'agost, amb 10 persones, dues d'elles menors.

Una pastera, bolcada a la costa d'Eivissa

Tot i això ha assegurat que a "les Illes no hi ha cap efecte crida", sinó que es tracta més d'un "efecte sortida" i que el que passa a l'Arxipèlag és similar al que estan vivint a Alacant, Múrcia o Almeria. "El problema no és de les Illes Balears, és un problema estatal", ha insistit. El delegat del govern en funcions ha informat que només durant el mes de setembre varen arribar a les costes espanyoles 1.038 migrants i, només la darrera setmana, 604.

Durant tot l'any passat es varen arrestar 199 persones que havien arribat amb pastera a les Balears i, durant tot el 2017, 267. Fins aquest any es tornaven al país d'origen tots els detinguts, segons Morey, però aquest any s'han retornat un 75% dels arrestats. La saturació dels centres d'internament d'estrangers (CIE) de la península fa que no sempre hi puguin enviar els immigrants que captura la Guàrdia Civil, alguns dels que queden lliures s'acaben fent fonedissos.

Respecte dels últims arrestats, Morey és "moderadament optimista de poder-ne fer la devolució". La Delegació del govern ha informat que aquesta setmana s'han buidat diversos CIE després de la sortida cap a Algèria d'un vaixell amb més de 200 persones. Si hi ha places els pròxims dies, els últims detinguts seran traslladats als centres de la Península. D'altra banda, Morey ha assenyalat que no es reforçarà el dispositiu de vigilància, perquè "els recursos basten, amb molt d'esforç per part de la Guàrdia Civil."

Gairebé tots els 363 migrants arribats amb pastera i detinguts aquest any eren homes, procedents d'Algèria. Només dues eren dones i 19 tenien menys de 18 anys, tot i que les dades de les últimes detencions encara s'han de confirmar. En general, segons Morey, "es tracta de joves que aspiren a millorar la seva vida, que no entren en la categoria de refugiats, ni tenen dret a asil, però que es poden considerar migrants econòmics". Tots els arrestats, excepte dos, venien d'Algèria, i les pasteres sortien de la regió de Dellys.

8 pasteres en 24 hores

Dilluns varen arribar dues pasteres, una a Mallorca i l'altra Formentera, i aquest dimarts n'han arribat una a Mallorca, dues a Eivissa, tres a Formentera i una Menoca. De totes aquestes pasteres ja se n'han arrestat 45 migrants a les Pitiüses, 15 a Mallorca i 10 a Menorca. A les 7.30 h d'aquest dimarts s'ha localitzat una embarcació a la costa de Santanyí, concretament al Caló del Burgit. Les dues pasteres que han arribat a Eivissa han aparegut a la Caleta de de Sant Josep de sa Talaia i al litoral de Cala Olivera, al municipi de Santa Eulàlia des Riu. La Guàrdia Civil ha localitzat les tres embarcacions de Formentera a la zona del Caló, al litoral del Migjorn, i a la zona del Carnatge. A les 19 h, Delegació de Govern ha informat de la detenció de 10 persones més a la costa de Binibeca del municipi de Sant Lluís Menorca i de quatre més a Formentera.

Ahir dilluns va arribar una altra pastera a la costa del Migjorn, a Formentera. També va arribar una embarcació a Mallorca a les 8.30 h, que va ser interceptada pel Servei de Salvament Marítim amb quatre homes i una dona. Des de principi d'any fins a aquest dimarts han arribat a les costes de Balears un total 31 pasteres: 10 a Eivissa, 11 a Formentera, 8 a Mallorca, una a Menorca i una altra a Cabrera.

stats