TEMPORAL

La intensa pluja deixa Pollença incomunicat durant hores

Més de 60 persones són rescatades per la Guàrdia Civil

La pluja no dona treva a Mallorca deu dies després de la torrentada que afectà el Llevant de l’illa el passat 9 d’octubre. Pollença va quedar ahir incomunicada aproximadament durant dues hores a causa de les intenses precipitacions. El desbordament del torrent de l’Arboçar va obligar a tallar un tram de la carretera de sa Pobla a Pollença (Ma-2200). També es va haver de prohibir el trànsit a les carreteres de Pollença a Alcúdia (Ma-2201) i de Lluc a Pollença (Ma-10). Cap a les 14 h la situació es va començar a normalitzar.

La Guàrdia Civil va haver de rescatar més de 60 persones a causa de les inundacions que la pluja va provocar entre els municipis d’Alcúdia i Pollença. Els bombers varen rebre avisos des de les primeres hores del matí de persones atrapades dins el seu cotxe. D’altres varen arribar a acumular fins a un metre i mig d’aigua dins el seu habitatge.

Durant la jornada d’ahir, la pluja va causar un total de 100 incidents, 27 dels quals foren a Pollença. La majoria varen ser per inundacions de baixos (33) i per inundacions a la via pública (27). Tots foren de caràcter lleu. El centre territorial de l’Aemet va informar que els majors registres de pluges acumulades foren a Lluc, amb 177,8 litres per metre quadrat; Muro, amb 81,8 litres; i Pollença, amb 44,4 litres. Passades les 18 h es va poder desactivar l’índex de gravetat 1 del pla Meteobal. El pla Inunbal va desactivar el nivell 2 unes hores després, encara que continuarà en vigor.

“Ha plogut molt a la zona de muntanya, i això ha provocat el desbordament d’alguns torrents que, per sort, han reduït el cabal cap a les 13 h”, explicà Miquel Àngel March, batle de Pollença. “El municipi ha estat aïllat gairebé dues hores perquè hi havia carreteres negades. D’altres s’han tancat per despreniments o, simplement, per precaució”.

L’ajuntament pollencí va habilitar un espai al saló parroquial del Moll per poder-hi dur les persones evacuades, però no va ser gairebé necessari. “Sobretot han telefonat turistes que estaven en finques rústiques i que s’han desconcertat amb tanta pluja”, digué March.

Les escoles del municipi varen poder obrir sense problemes, encara que “alguns professors varen faltar perquè no pogueren arribar als centres. Tot i això, les classes s’han impartit amb certa normalitat”. Tres centres escolars varen haver de renunciar al servei de menjador perquè les empreses de càtering no varen poder accedir al municipi.

Alguns edificis varen presentar problemes de goteres, però la majoria dels danys es varen produir “en camins de muntanya i zones rurals”. Encara que Pollença no registrà la major quantitat de pluja de la jornada, els veïns experimentaren “certa preocupació, atesos els precedents”. “El torrent de Sant Jordi duia molta aigua, però el nostre municipi no té perill d’inundació”, sentencià el batle pollencí.

Aiguats a Catalunya i Llevant

Catalunya i el País Valencià també varen veure la pitjor cara del temporal d’ahir. A Benicarló es varen arribar a concentrar 250 litres per metre quadrat, i a Torreblanca (Plana Alta) es va arribar als 279 litres. La cara més intensa dels aiguats es desplaça cap al sud de la Península, segons va anunciar el Ministeri d’Interior. Plourà amb especial força a Màlaga, Granada, Almeria i Múrcia.

La línia ferroviària entre Castelló i Tarragona tancà temporalment a causa dels forts aiguats durant l’horabaixa d’ahir. Al matí es varen produir riuades a llocs com Vall d’Alba, Cabanes i Albalat dels Sorells (Castelló). També es va haver de tancar la carretera N-340, al municipi d’Alcanar. Protecció Civil de la Generalitat va rebre un total de 209 telefonades a causa de les pluges.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF