Societat 04/07/2018

De les ones del desert a les mediterrànies

Fins a 94 infants surten dels campaments de refugiats d'Algèria per passar l'estiu a les Illes Balears i conviure amb una cultura diferent

C. Amengual
4 min
De l'arena del Sàhara a les platges de Mallorca

PalmaLa sisena planta de l'aeroport de Son Sant Joan respirava aquest dimarts un ambient diferent. Una mescla de nervis, alegria i impaciència omplia la sala on les diferents famílies d'acollida esperaven els infants sahrauís. En total, fins a 94 nins i nines han partit dels campaments de refugiats d'Algèria per passar els dos mesos d'estiu, fins al 3 de setembre, a Mallorca, Eivissa i Menorca.

Per als repetidors, les ganes d'arribar eren un simple reflex de la il·lusió per retrobar-se amb els parents mallorquins. Pel que fa als que viatjaven a l'illa per primera vegada, les cares de curiositat retrataven l'expectació de conèixer com seria el primer contacte d'aquesta nova experiència.

L'edat dels infants que participen en el programa Vacances en Pau, impulsat per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB), és de 9 a 12 anys. Enguany viatgen per primera vegada a les Illes Balears 38 infants, que podran repetir els dos anys següents, mentre que 56 ja són repetidors i per a alguns d'ells serà el darrer estiu a les Illes Balears amb aquest programa. En concret, a Mallorca hi queden un total de 82 infants; a Eivissa, 9, i a Menorca, 3. De tots els municipis, Inca, Manacor, Llucmajor i Calvià són els quatre pobles que més acullen.

De l'arena del Sàhara a les platges de Mallorca

"Han arribat, com altres anys, molt cansats però contents", explica l'associació. El cansament va lligat al llarg trajecte, ja que arribaren a la matinada després de moltes hores en un vol xàrter de la companyia Air Algeria.

Un cop a l'aeroport, passaren l'habitual control de la Policia Nacional amb el passaport col·lectiu amb el qual viatjava el grup i es dirigiren a la sisena planta, on la presidenta i els membres de l'associació esperaven els infants per donar-los la benvinguda i organitzar-los perquè les famílies els recollissin ordenadament. Així, a partir de les 4 h els responsables dels grups començaren a telefonar a les famílies perquè es dirigissin a l'aeroport a cercar el seu infant assignat. Algunes, amb la impaciència, ja eren a l'aeroport per no esperar l'avís des de casa. A les 5 h del matí tots els infants ja estaven amb les seves famílies corresponents.

Ara és l'hora de passar temps amb la nova companyia, conèixer altres maneres de fer, una cultura diferent i viure una experiència única per a molts d'ells. També són unes setmanes de gaudir fora de les altes temperatures dels campaments i de les mancances que allà pateixen. És obligatori per tots ells passar una revisió mèdica. Catalina Rosselló, la presidenta de l'AAPSIB, explica que els problemes de salut més habituals són: otitis, conjuntivitis, queixals corcats i paràsits i cucs intestinals.

De l'arena del Sàhara a les platges de Mallorca

Cadascuna d'elles té un seguiment per veure com evoluciona l'infant en el nou entorn. El monitor sahrauí, el subdelegat sahrauí i el responsable dels grups de famílies són els encarregats de dur a terme aquest seguiment. Com a principal recomanació, Rosselló destaca que les famílies tinguin paciència i siguin comprensives, ja que provenen d'una altra cultura i tenen uns costums diferents dels nostres.

Per començar, parlen un altre idioma i aquest fet dificulta la comunicació, que en moltes ocasions es limita als gestos. "A vegades prefereixen dormir a terra que en un llit, acostumats a les haimes de casa seva", diu la presidenta de l'AAPSIB. El menjar també és un altre aspecte que s'ha de tenir en compte i "s'ha de respectar la seva alimentació i que no mengin carn de porc, ja que són musulmans", afirma. Tampoc saben quan aturar-se en els semàfors o creuar el carrer, ja que als campaments sahrauís hi ha cotxes però no carreteres com les d'aquí. Finalment, remarca que els encanta nedar i jugar amb l'aigua però que és important que la família els vigili en tot moment perquè no en saben.

Després dels primers dies de convivència, els infants i les respectives famílies d'acollida es tornaran a veure amb altres famílies el proper dissabte, quan podran compartir les primeres impressions en una festa de benvinguda al parc de la Rectoria de Binissalem. A més, l'associació ha organitzat altres trobades durant el juliol i agost, ja que als nins i nines sahrauís els agrada passar temps junts. Acudir al ballet de Moscú, amb la invitació de la Factoria de So, o jugar un partit de futbol són dues de les activitats programades, a més de les visites institucionals a ajuntaments i una visita de la presidenta de la Comunitat.

L'associació ha volgut agrair les ajudes del Govern balear i l’Ajuntament de Palma i el suport de molts de municipis, empreses col·laboradores i voluntaris de l’AAPSIB que fan possible el programa Vacances en Pau. Així mateix, donen també les gràcies a les facilitats del personal de l’aeroport d’Aena i de la Policia Nacional, que any rere any els donen suport en les seves tasques el dia de l'arribada dels infants.

stats