Societat 10/01/2019

Uns 200 indigents resisteixen el fred polar durant la nit als carrers de Mallorca

La Unitat Mòbil d'Emergència Social ofereix un servei d'ajuda a totes les persones sense sostre

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaUnes 200 persones sense sostre passaran una altra gèlida nit a la intempèrie als carrers de Mallorca, segons preveu la Creu Roja, després que l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) hagi pronosticat una temperatura mínima de cinc graus.

Segons l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS), l'any passat unes 188 persones dormien diàriament en algun carrer de Palma i 21 més ho feien en places o vies d'altres municipis, 170 de les quals eren homes, 33 eren dones i 6 no varen ser identificades.

La coordinadora de la Unitat Mòbil d'Emergència Social (UMES), Marga Plaza, ha indicat en declaracions a Efe que té previst que les xifres del 2018 "segueixin la mateixa tendència" o registrin un "lleuger augment". La línia d'emergència de la UMES es posa en marxa durant les 365 nits de l'any, entre les 22 h i les 3 h, i ofereix aliments, mantes i acompanyament hospitalari a les persones que viuen al carrer. També ha assenyalat que la UME treballa en funció de les telefonades que rep el servei d'emergències 112, que moltes vegades és alertat per veïns i policies que hi ha indigents dormint en carrers o en espais oberts de sucursals bancàries.

Cada nit, una UME composta per un treballador social, un monitor i diversos voluntaris es desplaça, principalment, per la badia de Palma, des de Calvià fins a Llucmajor, per atendre els indigents. A més, assenyala que més de la meitat de les persones sense llar que figuren en el seu registre són de nacionalitat espanyola, encara que també hi ha nadius de països de l'est, i que la franja d'edat oscil·la entre els 40 i els 60 anys.

L'IMAS va activar el passat 27 de desembre el protocol d'emergència que posa en funcionament per atendre persones sense llar quan es produeixen situacions de meteorologia adversa i baixen les temperatures dràsticament. Actualment, l'entitat té disponibles quatre centres d'acolliment, distribuïts entre Palma, Inca i Manacor.

stats