Incendis

L’incendi al Bages crema una vintena de cases d’urbanitzacions

El foc afecta més d’un miler d’hectàrees i obliga a desallotjar 200 veïns i confinar cinc municipis

4 min
L'incendi del pont de Vilomara vis des d'un cim proper

BarcelonaL’alerta màxima per l’onada de calor s’ha complicat amb un gran incendi forestal al Bages. Un foc que ha començat a la una del migdia al Pont de Vilomara i Rocafort ha corregut molt ràpidament, empès pel vent del sud, en la franja de més insolació i enmig d’una massa forestal, en direcció a Sant Fruitós de Bages. En set hores ha cremat més d’un miler d’hectàrees. Les flames han superat la capacitat dels Bombers d’aturar-les, que no han pogut evitar que arribessin a una vintena de cases de tres urbanitzacions: a les Brucardes, de Sant Fruitós, i a River Park i Marquet Paradís, del Pont de Vilomara. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha parlat d’una “afectació important” amb “un impacte directe” a les zones habitades.

Alguns dels desallotjats en un espai habilitat.

Elena ha explicat que “s’han malmès alguns habitatges”. Segons l’últim balanç, són 17 immobles, però aquesta xifra és provisional i es dona per fet que augmentarà. “Són desenes d’afectacions a cases”, ha assegurat el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, que ha afegit que han intentat “minimitzar” els danys, que no són de la mateixa gravetat. “Sabíem que l’incendi hi impactaria: a dues de les urbanitzacions amb el cap i a la tercera amb un flanc”, ha dit Borrell. Els Bombers han mullat les tanques i els jardins dels habitatges quan les flames hi entraven. De bon principi havien advertit que cremava una àrea amb molts nuclis disseminats i urbanitzacions que, abans que hi arribés el foc, s’han evacuat.

Un hidroavió descarregant en un dels flancs de l'incendi.

L’incendi ha obligat a desallotjar uns 200 veïns, que són els que viuen a les cases ubicades a primera línia de les flames. Els evacuats estan repartits entre els tres espais que s’han habilitat o en domicilis de familiars i amics. “No hem de lamentar danys personals”, ha apuntat Elena, malgrat que s’han comptat quatre ferits lleus entre bombers i veïns –per cremades lleus i cops de calor–. El foc també ha fet demanar el confinament de cinc municipis pel fum que s’ha acumulat i que ha tapat el cel: al Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar i Navarcles. Són uns 4.500 habitants confinats a casa. De les 1.233 hectàrees que ha cremat l’incendi, la majoria corresponen al Pont de Vilomara –783 hectàrees– i la resta a Sant Fruitós –207 hectàrees–, Talamanca –215 hectàrees– i Sant Vicenç de Castellet –28 hectàrees–.

Veïns que volien contenir el foc a Sant Fruitós de Bages.

Els Bombers havien pronosticat que el foc tenia un potencial d’entre 1.000 i 1.500 hectàrees, que és la superfície que gairebé ha arrasat. En l’últim balanç, Borrell ha explicat que “bona part” del perímetre està estabilitzat, sobretot el cap i el flanc esquerre: és a dir, la part que afecta Sant Fruitós i el nucli del Pont de Vilomara. L’objectiu és que l’incendi no traspassi la C-16, que s’ha hagut de tallar a Manresa. A més, altres carreteres han quedat afectades. Pel que fa al flanc dret, els Bombers volen que “no avanci” cap al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. De les hectàrees que han cremat fins ara, 195 corresponen al parc natural i Borrell ha avisat que aquest flanc dret pot tenir un potencial de 6.000 hectàrees si no el poden tallar.

Una veïna marxant de casa seva, situada a primera línia de foc, al Pont de Vilomara.

350 bombers amb 120 dotacions

“Tota la intensitat i l’energia està posada en les urbanitzacions i perquè el foc no traspassi la línia de la C-16”, ha assegurat Elena, que ha afegit que també estan treballant “perquè no s’escapi” el flanc dret. La intenció és “abordar-lo amb més força” quan s’hagi garantit l’esquerre i el cap. “En aquest incendi hi estan treballant molts efectius, uns 350 bombers i més de 120 mitjans tant aeris [quan s’ha fet fosc s’han hagut de retirar] com terrestres”, ha destacat el conseller. A diferència del que va passar fa un mes, quan Catalunya va viure l’episodi de diversos incendis forestals simultanis, ara els Bombers han pogut posar tots els efectius al Bages i no han necessitat, segons Elena, el suport de la Unitat Militar d’Emergències (UME). Aleshores el foc de Baldomar d’Artesa de Segre, a la Noguera, va cremar més de 2.700 hectàrees. Després d’aquest, el del Bages ja se situa com el segon que ha arrasat més superfície aquesta temporada.

Sant Fruitós de Bages

Navarcles

Manresa

SUPERFÍCIE CREMADA

el Pont de

Vilomara

1 km

Sant Fruitós de Bages

Navarcles

Manresa

SUPERFÍCIE CREMADA

el Pont de

Vilomara

1 km

Sant Fruitós de Bages

Navarcles

Manresa

SUPERFÍCIE CREMADA

el Pont de

Vilomara

1 km

Elena ha dit que encara es desconeix quin és l’origen de l’incendi del Bages. Un foc que el cap dels Bombers ha definit de “molt complicat” per la franja horària en la qual s’ha declarat i coincidint amb la setmana d’onada de calor. Per a Borrell, ha tingut un “comportament molt extrem”, “agressiu” i amb “molta virulència” que s’ha mantingut fins al vespre, quan ha començat a “abaixar la intensitat”. Això ha fet que llavors s’hagi pogut “igualar” la capacitat dels Bombers amb la velocitat de les flames.

El Bages és una de les comarques on des de divendres s’apliquen mesures pel risc d’incendis a causa de l’onada de calor i un dels territoris més afectats per la sequera a Catalunya. També el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és un dels massissos que tenia els accessos tancats per les restriccions. Elena ha avançat que aquest dilluns es farà una reunió per decidir si les mesures continuen o no i s’ha passat d’estat d’alerta a emergència el pla Infocat pel fet que el foc hagi arribat a habitatges.

stats