PANDÈMIA
Societat 29/05/2020

L’IMAS no ha fet visites d’inspecció a residències durant l’estat d’alarma

El Consell de Mallorca fa el seguiment dels centres de gent gran per telèfon i en coordinació amb Salut

Maria Llull
3 min
L’IMAS no ha fet visites d’inspecció a residències durant l’estat d’alarma

PalmaL’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) no ha fet visites d’inspecció a les residències de gent gran des que es va declarar l’estat d’alarma, sinó que n’ha fet el seguiment per telèfon. Només hi ha hagut dues excepcions des del 14 de març: les residències DomusVi i Oasis, les quals es varen visitar quan la Conselleria de Salut va decidir intervenir-les l’11 d’abril i va demanar el suport dels serveis socials insulars. En el cas dels dos centres que es varen tancar, Son Ametler i Elena, no hi va haver cap inspecció presencial.

Segons han explicat a l’ARA Balears fonts del Consell de Mallorca, els tràmits per tornar a fer visites presencials s’han reiniciat amb la desescalada, però encara no s’ha anat a cap residència de les 44 que hi ha a Mallorca. “Les residències s’han tancat per complet i com menys contacte hi hagi, millor, perquè són persones vulnerables. De fet, també s’han pres mesures amb les reparacions -només es fan les imprescindibles- i els proveïdors, que han de seguir un circuit especial”, assenyalen fonts del Consell, a més de destacar que el Govern s’ha encarregat de fer el seguiment de la situació sanitària d’aquests centres. “La Conselleria de Salut ha informat de moltes coses cada vegada que una UVAC [unitat volant d’atenció al covid-19] ha anat a una residència i s’ha monitorat l’estat de salut dels residents”, afegeixen.

Les inspeccions presencials que duen a terme els consells insulars serveixen per valorar diferents aspectes de l’atenció a la gent gran. El Decret 86/2010 del Govern és el que determina quines són les condicions que han de complir les residències. Algunes són de caràcter tècnic, com les ràtios de treballadors que hi ha d’haver, com han de ser els espais (habitacions i zones comunes) o quines mesures sanitàries i higièniques s’han de seguir. D’altres abasten aspectes com l’atenció psicològica i a les famílies, la neteja, la higiene personal, els aliments i les dietes, l’ajuda que reben els residents per dur a terme l’activitat diària o la bugaderia.

Segons han explicat fonts de la Conselleria de Salut, el seguiment que ha fet el Govern dels centres de gent gran s’ha limitat a la situació sanitària, els trasllats a un hospital dels malalts que ho han necessitat i el compliment de les mesures d’aïllament en el cas dels infectats que han quedat a la seva residència. A hores d’ara, els 45 malalts actius de residències de padrins estan hospitalitzats, ja que l’evolució de la pandèmia ha alliberat espai en els centres sanitaris.

Quant a la incidència del coronavirus a les residències de les Balears, cal recordar que 88 persones han mort, un 85% de les quals eren de centres privats. El nombre total de majors infectats és de 348.

Inspeccions permeses

El protocol del Ministeri de Sanitat pel que fa a les residències recomana “restringir les visites a les qüestions imprescindibles, però no prohibeix les inspeccions presencials”, expliquen fonts de Salut. Així i tot, el Consell de Mallorca ha optat pel seguiment a distància. “Les inspeccions es fan sempre, però en aquest cas no han estat presencials perquè no volíem ser vectors de res. Què podia passar si un inspector havia de visitar tres residències en un matí?”, diuen fonts de la institució insular. “Salut ha valorat el més important en aquests moments, que era el tema del covid-19. Per part nostra, era el moment de donar suport a les residències i no posar-nos en pla inquisidor”, precisen.

A més, no consideren que les inspeccions siguin més incompletes pel fet de ser telefòniques. “El seguiment i el control de les residències de gent gran s’han intensificat i s’ha arribat a les 100 intervencions telefòniques”, apunten. Així mateix, indiquen que s’han detectat alguns problemes, com les dificultats que han tingut els usuaris d’alguns centres privats per contactar amb els seus familiars. “S’haurà d’esbrinar a fons de què són responsables els centres, perquè la casuística és molt extrema i s’ha vigilat fins on s’ha pogut”, comenten des de la institució insular. Fins al 13 de març, es varen fer 11 visites d’inspecció a residències, mentre que l’any passat en varen ser 87. Pel que fa a les sancions, el 2019 se’n varen posar 5 i enguany només s’ha posat una multa.

stats