Feminismes
Societat30/03/2023

Les Illes, la primera comunitat a tenir un protocol d’atenció a persones intersexuals

El document també preveu actuacions amb el seu nucli familiar i l'entorn proper

ARA Balears

PalmaLes Illes Balears esdevenen la primera comunitat autònoma de l'Estat a tenir un protocol d'atenció integral a persones intersexuals, després que el Consell de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears l'hagi aprovat aquest dijous en sessió extraordinària.

L'objectiu del protocol és garantir els drets i el bon tracte de les persones intersexe (amb desenvolupament sexual diferent, DSD) de les Illes Balears mitjançant l'establiment d'itineraris informatius, orientadors i terapèutics des d'un enfocament multidisciplinari i interdisciplinari, amb la finalitat d'oferir una atenció integral a les persones intersexe i a les seves famílies d'acord amb la legislació vigent en aquesta matèria.

Cargando
No hay anuncios

Així, el document és aplicable en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears a qualsevol persona, indistintament de l'edat i independentment de la seva situació administrativa o personal i el seu domicili o residència, segons els termes que estableix l'article 3 de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el director general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Miquel Àngel Coll, ha explicat que "un dels reptes a curt termini és donar a conèixer el Protocol als serveis públics, centres educatius, centres de salut, famílies, ciutadania, entre molts d'altres, així com treballar amb les famílies i amb la societat per fer visible la diversitat corporal de les persones intersexuals".

Els drets LGTBIQ+

D'aquesta manera, el principi general d'actuació que articula el protocol és concebre els drets de les persones LGTBIQ+ com a drets humans. A partir d'aquí, s'ha desenvolupat un model d'atenció sanitària que, entre d'altres, preveu, per exemple, la designació d'una persona professional de referència, tenint en compte les necessitats psicosocials al llarg de tot el procés i per tal d'evitar les exhibicions repetides i innecessàries de genitals davant grups de professionals i residents.

Cargando
No hay anuncios

L'atenció integral a les persones intersexuals o amb un desenvolupament sexual diferent (DSD) també preveu actuacions amb el seu nucli familiar i l'entorn proper i ha d'incloure, a més de les investigacions diagnòstiques i les actuacions mèdiques pertinents, una atenció psicològica i social adequada. A més, conté un apartat dedicat a campanyes informatives i formatives, tant per a professionals com per a la ciutadania. I, finalment, es proposa la creació d'un fitxer automatitzat del qual serà titular l'IB-Salut en els termes que preveu la normativa aplicable sobre protecció de dades.