Concentració estudiantil
Societat 25/11/2021

Topada entre estudiants i Mossos a la UAB per un acte amb PP, Cs i Vox

L'unionisme participa en un acte a la UAB protegit per un cordó policial

Joan Abel Yuste
3 min
Els Mossos d'Esquadra observen els manifestants a la UAB

Cerdanyola del VallèsLa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'ha blindat policialment aquest dijous al matí per evitar el boicot d'un acte organitzat per l'entitat unionista S'ha Acabat en què han participat dirigents de Ciutadans, el PP i Vox. Representants de les tres formacions s'han desplaçat al campus per "defensar la llibertat" i rebutjar els incidents del 6 d'octubre passat, quan desenes d'activistes estudiantils van impedir al col·lectiu desplegar una carpa informativa en defensa de l'escola en castellà. I, com ja és habitual a la Plaça Cívica, aquest dijous al matí hi ha tornat a haver moments de tensió quan un centenar d'estudiants han intentat impedir la celebració de l'acte. Un fort cordó policial dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra ha impedit la topada entre els dos grups fent servir en alguns moments les porres contra els estudiants.

Tot i la presència policial, difícil de veure a l'Autònoma, la concentració de rebuig s'ha mantingut al llarg de la celebració de l'acte. Els manifestants han encès una bengala i han llançat bombes de fum lila contra els antiavalots, que han carregat contra la primera línia de la manifestació dins el recinte universitari. El Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC) ha denunciat que alguns dels cops eren il·legals, per sobre de la cintura dels joves.

El moviment estudiantil considera que la mera presència de S'ha Acabat –inscrita al registre de la UAB– al campus és un atac als moviments antifeixistes i feministes. És per aquest motiu que s’han mostrat molt crítics amb la “permissivitat” del rectorat i la cobertura policial. En aquest sentit, des de la plataforma UAB Antifeixista i la CAF Feminista s’han queixat que la universitat “s’ompli de pancartes contra la violència masclista" –aquest dijous és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones– per després "permetre que l’extrema dreta trepitgi el campus amb total normalitat”.

L'acte de S'ha Acabat girava precisament entorn al seu dret a fer-lo. Alguns dels assistents han reaccionat a la manifestació de rebuig col·locant grans banderes espanyoles just rere la línia policial, fent-les visibles als estudiants que protestaven. En acabar l’acte, la presidenta de l’associació, Júlia Calvet, ha carregat contra alguns dels convocants de la protesta contra ells: "Arran, La Forja, us il·legalitzarem!".

La reacció dels partits unionistes

Sota el títol "En defensa de la llibertat", el col·lectiu ha aplegat mig centenar de persones a l'acte, entre ells els diputats Carlos Carrizosa i Nacho Martín Blanco (Cs), Antonio Gallego i Alberto Tarradas (Vox) i Alejandro Fernández (PP), així com el regidor conservador Josep Bou i el líder de SCC, Fernando Sánchez Costa. Tot i fer-se a la universitat, només hi han assistit una trentena d'estudiants, que han reivindicat el paper de l’associació per la defensa “de la llibertat i la llei” a Catalunya, i s’han recordat –amb el lema "Per una UAB lliure"– les vegades que els estudiants els han impedit fer actes als centres universitaris.

En declaracions a l’ARA, Carrizosa ha defensat la “llibertat d’expressió i d’opinió”, que considera que a la UAB “està en perill” perquè alguns partits “creen el clima ideològic i els manifestants se senten legitimats a fer aquestes accions". Per la seva banda, Alejandro Fernández ha criticat el paper del rectorat per “no garantir que S’ha Acabat faci els seus actes on vulgui”, alhora que ha elogiat el paper dels Mossos, que segons Fernández han tingut una actuació “irreprotxable”. Poc després, el líder del PSC, Salvador Illa, ha defensat després des del seu compte de Twitter una "universitat plural, diversa i tolerant" i ha condemnat "totes les agressions i tots els actes que vagin contra la llibertat d'expressió". Un cop els assistents han marxat, la línia policial s’ha retirat enmig d’algun llançament d’objectes com ampolles o sorra, al qual els agents han respost amb alguna càrrega policial més, un cop ja no hi havia cap dels assistents a l’acte per la zona.

stats