Societat 12/02/2020

L'IB-Salut vigila 70 persones que han estat en contacte amb el pacient amb coronavirus

Les autoritats ja han localitzat i fan el seguiment de tothom que ha tingut un contacte estret amb el pacient aïllat a Son Espases

Ara Balears
2 min
Entrada d'Urgències de l'Hospital de Son Espases, a Palma.

PalmaL'IB-Salut ja vigila l'estat de 70 persones que han estat en contacte "estret" amb el pacient infectat per coronavirus, que continua aïllat a l'hospital de Son Espases perquè encara té càrrega vírica. Aquesta és la xifra definitiva de persones que haurien tingut un contacte significatiu amb l'home d'origen britànic resident de Marratxí. Ja els han localitzat a tots i, descartat el nin de vuit anys que tenia símptomes de grip, per ara cap no és sospitós d'estar-ne infectat, segons ha explicat a l'ARA Balears el coordinador del grup d'investigació de malalties infeccioses de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba), Javier Arranz.

L'investigador explica que, pel que se sap ara, un pacient pot contagiar el coronavirus mentre en duren els símptomes, i descarta que es pugui considerar un "supercontagiador" l'home que hauria encomanat el pacient mallorquí en una estació d'esquí francesa. Arranz prefereix el terme "superdisseminador" i explica que aquestes persones, amb una alta càrrega vírica, en el cas de la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS) podien arribar a infectar 150 o 180 persones. L'home que hauria encomanat el pacient mallorquí, en canvi, n'hauria infectat una dotzena, una xifra massa baixa -a parer seu- per considerar-lo un "superdisseminador".

Arranz explica que les xifres que ens arriben de la Xina són, sobretot, de pacients en estat greu, que són els que acaben ingressats a l'hospital, mentre que els que tenen símptomes lleus queden a casa. Això, diu, pot fer que es magnifiqui la perillositat del coronavirus, de manera que l'índex de mortalitat baixaria si es poguessin tenir en compte tots els casos, inclosos els lleus. Afegeix que la informació que arriba de països propers a la Xina, com el Japó, Tailàndia i les Filipines, també apunta en el sentit d'una baixa mortalitat, que afectaria sobretot les persones més grans.

Arranz rebaixa l'alarmisme i entén la preocupació del Sindicat d'Infermeria sobre la protecció dels treballadors de la Salut, però creu que el tipus d'equipació de protecció està clar i és l'adient. A més, recorda que l'article que afirma que la incubació del coronavirus podria arribar als 24 dies és tan sols un esborrany, que no està validat ni s'ha publicat a cap revista, i que el mateix text admet que la mitjana és de tres dies. L'Organització Mundial de la Salut parteix de la base que aquest termini és de 14 dies.

stats