Societat 15/10/2019

L'ARA té accés a les imatges de l'actuació policial en què un jove ha perdut un ull

Els metges han intentat, sense èxit, salvar l'ull del noi en una operació que ha durat hores

Albert Llimós / Lara Bonilla / Montse Riart / Pau Esparch
3 min
Un noi perd l'ull per l'impacte d'una pilota de goma a l'aeroport

Barcelona / El Prat[Segueix l'última hora de les reaccions i totes les accions a la sentència del Procés]

Un noi de 22 anys d’Artesa de Lleida ha perdut la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma disparada dilluns a la nit durant una actuació de la Policia Nacional a l'aeroport del Prat, com es veu a les imatges publicades per l'ARA. El jove participava en les protestes contra la sentència del Procés. El noi va ingressar dilluns a la matinada a l'Hospital de Bellvitge amb una lesió ocular i aquest dimarts al matí ha sigut intervingut quirúrgicament. Fonts del centre han confirmat a l'ARA que el pacient havia patit "múltiples ferides facials" i un "esclat del globus ocular" compatible amb l'impacte d'un projectil, tot i que no concreten si es tracta d'una pilota de goma o un projectil de precisió.

Tot i que l'home va entrar a quiròfan per "intentar salvar-li l'ull", les mateixes fonts hospitalàries han reconegut que era "molt complicat" per la gravetat de les lesions. El jove ha entrat aquest dimarts a quiròfan cap a les deu del matí i n'ha sortit cap a les dues del migdia. Ara es troba ingressat a l'Hospital de Bellvitge.

Els fets van passar cap a les 10 de la nit de dilluns, a la zona del pàrquing de l’aeroport del Prat. El Tsunami Democràtic havia desconvocat la mobilització i molta gent havia anat marxant cap a casa, fet que van aprofitar els cossos policials per carregar i guanyar terreny per allunyar els manifestants del recinte. Tal com ha pogut reconstruir l’ARA a través de les imatges, la Policia Nacional va intentar fer marxar els manifestants de l’interior del pàrquing de l’aeroport carregant contra la multitud i disparant pilotes de goma.

Tres policies nacionals, un dels quals escopeter, preparats per actuar al pàrquing de l'aeroport del Prat

Una d’aquestes pilotes va impactar a la cara del noi, a qui altres manifestants van apartar de la zona on hi havia l’enfrontament amb la policia, ja fora del recinte. Un grup de persones, algunes identificades amb distintius sanitaris, se’n van fer càrrec i el van col·locar estirat a terra.

Persones atenent el noi ferit a l'aeroport del Prat

Hi va haver moments de confusió, ja que el jove estava enmig de l’intercanvi de projectils entre manifestants –que tiraven pedres als cossos policials– i la Policia Nacional, que intentava assegurar un perímetre de seguretat allunyat de l’aeroport.

La Policia Nacional avançant contra els manifestants a l'aeroport

Una quinzena de persones van posar-se al voltant del ferit per intentar evitar que les càrregues i el llançament d'objectes impactessin en el noi.

El noi ferit a terra

Una unitat de la Policia Nacional, en una acció per allunyar els manifestants de l’aeroport, va carregar contra el grup que ajudava el ferit. Els agents, tal com es pot veure en el vídeo, van pegar amb la porra algunes de les persones que estaven atenent el jove a terra. Tot i que molts d'ells avisaven que hi havia un ferit, un dels agents va colpejar reiteradament una de les persones que estava intentant ajudar.

La prohibició de les pilotes de goma, només per als Mossos

El Parlament va prohibir l'ús de pilotes de goma als Mossos arran del cas Ester Quintana, que va perdre un ull per l'impacte d'un d'aquests projectils a la vaga general del 14 de novembre del 2012. La prohibició en el cas dels Mossos va entrar en vigor el gener del 2014, però la resta de cossos policials continuen utilitzant-los. L'any 2017 la Policia Nacional en va fer ús durant les càrregues de l'1-O. Roger Español va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'un d'aquests projectils a l'Escola Ramon Llull.

La Policia Nacional ha admès que dilluns va utilitzar pilotes de goma durant el dispositiu desplegat a l'aeroport del Prat arran de les mobilitzacions per la sentència del Procés, convocada en aquest cas per Tsunami Democràtic a la terminal T1. Fonts del cos argumenten que la prohibició del Parlament afecta només al cos de Mossos d'Esquadra i que, per tant, la policia espanyola en podia fer ús. Les mateixes fonts apunten que a l'aeroport del Prat van utilitzar tant pilotes de goma com salves.

stats