Societat 22/09/2019

Un home mata la seva parella a la Colònia de Sant Jordi

La Guàrdia Civil ha detingut l'home i manté oberta la investigació

A. T. / M. C.
3 min
Imatge de l'edifici on s'han produït els fets.

PalmaUn home de nacionalitat espanyola ha matat una dona alemanya de 59 anys a la Colònia de Sant Jordi aquest diumenge dematí. L'autor del crim, que ha estat detingut per la Guàrdia Civil, ha clavat un ganivet a la víctima al tòrax i a l'abdomen. Segons fonts oficials, els dos vivien junts al pis d'ella des de feia tres mesos i mantenien "una relació sentimental". Tot i això, la investigació encara està oberta i s'ha de confirmar quina era la seva situació.

Els fets han succeït aquest diumenge a les set del matí, moment en què els veïns han sentit crits i n'han alertat les autoritats. Quan el personal d'emergències ha arribat al lloc dels fets, li han practicat sense èxit maniobres de reanimació. El 061 ha assegurat que "la dona ha patit una hemorràgia amb ferides incompatibles amb la vida".

D'acord amb l'IBDona, la víctima, que convivia amb l'agressor, no havia presentat cap denúncia per violència masclista. Aquest organisme ofereix un servei d'atenció 24 hores a través del telèfon 971 17 89 89.

L'assassinat ha tingut lloc al domicili de la víctima, a la planta baixa d'un bloc de tres pisos situat a un dels carrers principals de la Colònia de Sant Jordi, l'avinguda Primavera. Tot i que la majoria dels edificis del voltant són hotels o apartaments turístics, la dona feia anys que tenia llogat el pis, informa la Policia Local. Aquest mateix cos de seguretat ha afirmat que la majoria dels veïns també són alemanys.

Segons alguns veïns del nucli, "ella era una dona molt humana" i se la coneixia perquè donava menjar a la comunitat de moixos que hi ha situada just darrere del seu habitatge. Fins avui, convivia amb 15 d'aquests animals i un ca, els quals l'Ajuntament s'ha emportat aquest diumenge dematí, asseguren els residents de la zona. Així, hauria "acollit també l'home, perquè tingués un lloc on dormir i dutxar-se" i descarten que fossin parella, però no ho poden confirmar.

Malgrat que la Policia Local apunta que "no se li coneix cap domicili", no ha pogut confirmar que es tractàs d'un sense sostre. A més, els agents han puntualitzat que el detingut és d'origen andalús, però que viu a la Colònia de Sant Jordi des de fa anys. Per la seva banda, els residents apunten que era una "persona non grata" perquè tenia problemes amb l'alcohol i perquè havia provocat algun aldarull a un bar de la zona.

Actes de protesta

Per part seva, el batle de ses Salines -municipi al qual pertany la Colònia de Sant Jordi-, Joan Rodríguez, ha condemnat el crim i ha anunciat el ple extraordinari de les 17.30 h d'aquest diumenge. A més, ha convocat un minut de silenci a l'Ajuntament a les 18 hores i ha decretat tres dies de dol.

Amb motiu del crim, el Lobby de Dones, el Grup d'Homes per a la Igualtat, Creients i Feministes, Moviment Feminista de Mallorca i Feministes en Acció han convocat una concentració de repulsa per al proper dimarts 24 a les 20 h a la plaça Joan Carles I de Palma.

Un home mata la seva parella a la Colònia de Sant Jordi

Amb aquesta darrera mort, ja en van 42 per violència masclista d'ençà que ha començat l'any. El darrer cas havia estat el d'un home -detingut aquest dissabte per homicidi- que va deixar morir la seva parella quan estava patint una hipoglucèmia. En el cas de les Balears, la darrera dona assassinada per violència masclista -entesa com la que es produeix exclusivament dins la parella- va ser Sacramento Roca el novembre de 2018.

Des de 2003, data en què es van començar a registrar els crims masclistes, un total de 33 dones han estat assassinades per aquest motiu. Al conjunt de l'Estat, la xifra ascendeix a 1.017, 1.019 si es confirmen els darrers casos.

Reaccions

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president del Govern Espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a més d'altres autoritats i representants institucionals, ha lamentat aquest nou cas de violència de gènere a Mallorca. El Govern ha convocat aquest dilluns un minut de silenci a les portes del Consolat.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha expressat el seu "dolor insuportable davant tanta barbàrie". "No defallirem en la lluita. Per totes les dones", ha dit Costa sobre el combat contra el "terrorisme masclista". En el mateix sentit s'ha pronunciat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro: "No ens cansarem de lluitar contra aquesta barbàrie".

stats