Mercat immobiliari
Societat 09/01/2024

L'habitatge d'Eivissa, fora de control: el 80% val més de 500.000 euros

Dues de les quatre ciutats de més de 25.000 habitants de l'Estat que superen els 4.000 euros el metre quadrat són a la pitiüsa major

2 min
Una panoràmica de la Platja den Bossa

PalmaEivissa enceta el 2024 tal com va acabar el 2023: polvoritzant setmana rere setmana els rècords de preus pel que fa a l'accés a l'habitatge. El 80% dels 2.624 habitatges que ara mateix es venen a la pitiüsa major tenen un preu que supera el mig milió d'euros, una xifra inassolible per a bona part dels residents habituals de l'illa. Així, segons les dades que publica la plataforma Idealista, 2.112 propietats tenen un preu superior als 500.000 euros. I no només això, ja que el 50% del total de l'oferta, 1.363 cases i pisos, tenen un preu de venda per damunt del milió d'euros.

Si les Balears viuen una situació complicada pel que fa a l'accés a l'habitatge, la realitat d'Eivissa és d'emergència. De fet, un 33% del total de l'oferta a Idealista, més d'un terç de les propietats que ofereix el mercat immobiliari eivissenc, supera els dos milions d'euros. Dit d'una altra manera, té un preu de sortida superior als dos milions. Les propietats més 'barates' d'Eivissa, que no arriben als preus desorbitats de mig milió d'euros per amunt, criden l'atenció per la seva dimensió. Es el cas d'un pis a Dalt Vila que frega els 200.000 euros i que només té 28 metres quadrats, per davall del que es considera un habitatge mínim a l'estat espanyol –al voltant d'uns 40 metres quadrats. En un mercat immobiliari tan desbordat com l'eivissenc, s'hi troben desenes de pisos i apartaments de 100 metres quadrats a la venda per més de dos milions d'euros.

Les ciutats més cares d'Espanya

Les darreres dades publicades per l'Estat sobre el preu taxat de les compravendes, corresponents al tercer trimestre de 2023, també confirmen l'evolució desbocada del cost de l'habitatge a Eivissa. En concret, dos dels quatre municipis de més de 25.000 habitants de tot Espanya que superen els 4.000 euros de preu per metre quadrat es troben a Eivissa: la ciutat d'Eivissa i Santa Eulària des Riu. A la capital de l'illa el preu mitjà de les taxacions és de 4.332 euros el metre quadrat, mentre que Santa Eulària, amb 4,783 euros el metre quadrat, té el rècord de l'Estat. Completen l'estadística dels municipis més cars Calvià (4.184,8 euros el metre quadrat) i Sant Sebastià (4.222 euros el metre quadrat). En el cas de Calvià, crida l'atenció que l'increment del preu taxat en només un any ha estat de més d'un 13%.

Cal recordar que l'estadística que elabora el Ministeri de Transports, Habitatge i Agenda Urbana es fonamenta en els preus que obté l'Administració a partir dels que fixen les societats de taxació per als habitatges, i, per tant, es considera un preu gens inflat i de referència vàlida per a cada zona. Un dels motius principals que ha fet de l'habitatge un objecte d'especulació a Eivissa és la gran demanda de lloguer turístic i de compra per part de ciutadans estrangers. En un estudi que va elaborar la geògrafa Sònia Vives, i que va recollir l'ARA Balears, es constatava que un de cada deu eivissencs paga tot el que guanya o fins i tot part dels estalvis per accedir a un habitatge.

stats