Creueristes
Societat 05/06/2024

Els guies turístics no volen una doble taxa per als creueristes

L'entitat ha assegurat que els creuers han estat els únics que en els darrers quatre anys han patit limitacions

ARA Balears
3 min
Guies turístics

PalmaL'Associació de Guies Turístics, associada a Pimem, ha demanat aquest divendres que no es restringeixi l'arribada de creuers a Palma i ha qualificat "d'injustes" les mesures que té previst impulsar l'Ajuntament de Palma. L'entitat ha assegurat que els creuers han estat els únics que en els darrers quatre anys han patit limitacions que han implicat una reducció d'escales del 17% i actualment representen només l'11% dels visitants.

Els guies han apuntat que aquesta reducció d'escales se suma a la "injusta proposta" de Cort de cobrar als creueristes una doble taxa, una per entrar al port i una altra per entrar a la ciutat, un fet que, segons el portaveu de l'entitat, Alex Fraile, "és un fet discriminatori que manca d'arguments". Per als guies, "un altre gran error" que pot cometre l'Ajuntament de Palma és prioritzar els creuers petits, ja que són "molt més contaminants". A més, han demanat gestionar millor els fluxos fent possible l'entrada dels visitants per diferents punts de Palma per "evitar col·lapses".

Igualment, ha assegurat que el turisme de creuers és un turisme d'alt valor afegit, de turistes que solen ser famílies que mostren interès per la cultura i tradicions de la destinació, "fan la despesa mitjana diària més elevada de tots els turistes que ens visiten i sense consumir territori", diuen.

Massificació per l'oferta d'habitatge il·legal

Amb relació a la massificació, per a l'associació de Pimem aquest fenomen es produeix principalment per l'oferta d'habitatge il·legal, al mateix temps que ha criticat que en els darrers anys s'han limitat els creuers mentre que s'han permès crear 115.000 places hoteleres.

Sobre la idea de crear grups petits en les visites, els guies ho veuen "absurd", ja que suposaria dividir més els grups i multiplicar els guies i els autocars. Els guies turístics han advertit de l'augment de carteristes al castell de Bellver i han assenyalat, per contra, que a Valldemossa s'han reduït gràcies a policies locals infiltrats. Han demanat igualment que es combati la presència de venedors ambulants, a més de guies il·legals.

Cort diu que la limitació dels creuers és una "proposta de diàleg"

L'Ajuntament de Palma ha subratllat que la iniciativa per limitar l'arribada de creuers és una "proposta de diàleg" i ha reclamat que es debati sobre dades i no sobre "percepcions". D'aquesta manera s'ha pronunciat la portaveu municipal, Mercedes Celeste, a preguntes de la premsa sobre la reacció de l'Associació Proguies Turístics, que aquest dimecres s'ha posicionat en contra d'aquesta mesura esbossada pel primer edil i que va avançar que duria a la Mesa per al pacte social per la sostenibilitat.

La regidora ha reivindicat que "no hauria d'haver-hi problema" a "parlar obertament de tot", però ha demanat que "se'n coneguin els costats" per aportar els arguments "més enllà de les percepcions", perquè sobre aquestes dades s'ha de "racionalitzar" l'activitat turística. D'aquesta manera, ha reafirmat que en la roda de premsa del passat dimecres, en la qual Martínez va detallar les propostes que portaria a aquesta taula, es va posar damunt de la taula una sèrie de punts sobre els quals Cort considera que s'ha de parlar, per la qual cosa ha destacat que, en la seva compareixença, Martínez va ser "clar, directe i transparent".

D'aquesta manera, ha al·legat que sobre aquestes dades s'hauran d'extreure conclusions per veure "què és el millor per a tots" per "fer sostenible la principal indústria que tenen les Balears i Palma", a la qual ha ressaltat que "cal protegir". En aquest sentit, ha valorat aquesta proposta de diàleg, que ha contraposat a les "imposicions" de les anteriors legislatures en aquesta matèria, i ha convidat a les entitats que tinguin més propostes a presentar-les.

stats