Operatiu policial

La Guàrdia Civil desarticula un grup paramilitar neonazi que tenia armes, munició i precursors d'explosius

L'organització pretenia crear un "exèrcit" per "acabar amb el règim establert"

ARA
2 min
Agents de la Guàrdia Civil durant un dels escorcolls

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha desarticulat aquest dissabte una organització paramilitar d'ideologia neonazi que volia crear un "exèrcit" per "acabar amb el règim establert". Ha detingut onze líders d'aquesta banda i se n'investiguen 11 més a les demarcacions d'Almeria, Alacant, Biscaia, Castelló, Jaén, la Rioja, Madrid, Màlaga, Navarra, Pontevedra, Segòvia, Sevilla, Terol, Toledo, València i Saragossa. Se'ls investiga pels delictes d'associació il·lícita, injúries a les institucions de l'Estat, atemptat, tinença il·lícita d'armes i foment, promoció i incitació a l'odi, la discriminació i la violència cap a diversos col·lectius.

En un comunicat, la Guàrdia Civil ha explicat que en els vuit escorcolls que ha fet aquest dissabte a Màlaga i Roquetas de Mar (Almeria) s'han confiscat deu armes de foc, més de 9.000 cartutxos, precursors d'explosius, 34 ampolles d'àcid sulfúric i nombroses armes prohibides com ara punys americans, kubotans, navalles automàtiques i esprais de defensa.

Les investigacions van començar el novembre del 2021, quan la Guàrdia Civil va detectar que un dels líders difonia nombrosos vídeos en línia "en què es denigrava greument i es difonia l'odi cap a diferents col·lectius, especialment cap als migrants, les dones o el col·lectiu LGTBI". Tenia força ascendència en entorns virtuals –acumulava 2.800 seguidors– i els va arribar a dir que calia crear un "exèrcit" per "acabar amb el règim establert" i implantar el seu ideari. Els va convidar a formar-ne part i a armar-se.

Quarter general a Màlaga

En aquest punt, diversos dels seguidors van crear un autodenominat "orde militar" de "marcat caràcter supremacista", els líders del qual s'autodefinien com a "capità general" i "comandant", i que tenia "capitans territorials" a escala provincial. Els seus membres estaven repartits en grups per diferents punts de la geografia estatal, on feien reunions periòdiques tant presencials com virtuals. L'associació tenia un "quarter general" a la província de Màlaga.

Els líders detinguts van ordenar als membres que s'armessin, i diversos van arribar a obtenir llicències d'armes i a comprar rifles, escopetes i pistoles. D'altres van adquirir armes detonadores, fàcils de transformar per poder disparar foc real, a més de diverses armes blanques i prohibides. Aquesta operació, liderada per la Fiscalia d'Odi de Màlaga i el jutjat d'instrucció número 4 de Fuengirola, l'han duta a terme agents d'Informació de la Comandància de Màlaga i del País Basc.

stats