Societat 02/07/2020

La Guàrdia Civil detecta dos artefactes explosius a les costes balears en una setmana

Els agents varen localitzar un projectil a Menorca i un altre a Mallorca

Ara Balears
1 min
Imatges de l'operatiu

PalmaLa Guàrdia Civil ha localitzat i senyalitzat en una setmana dos artefactes explosius en aigües de Balears. El primer el varen trobar submarinistes del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) a la badia de Palma després que un pescador submarí els avisàs.

En aquest cas, els agents varen abalisar la zona i varen comprovar que, efectivament, es tractava d'un artefacte explosiu. El Grup Especial de Desactivació d'Explosius (Gedex) el va catalogar com una càrrega contra submarins, de procedència italiana i model K-133 d'aproximadament un metre de longitud.

Amb el suport del GEAS i el Gedex, la Unitat de Desactivació d'Explosius de l'Armada (EOD) va traslladar l'artefacte a una zona més profunda, on es va establir un perímetre de seguretat. Així, se'n va fer una explosió controlada per mitjà d'una càrrega adossada per destruir-lo.

El segon artefacte va ser localitzat pel GEAS, que es va desplaçar a l'illa de Menorca. Després de rastrejar la zona, varen localitzar el projectil prop dels penya-segats, sense que suposàs cap perill per als banyistes.

Una vegada abalisat, els agents de desactivació de l'Armada el varen extreure, tot i que no va ser necessari desactivar-lo. El GEAS recorda, especialment durant el període d'estiu, que qualsevol persona que localitzi sota el mar un objecte sospitós, mai no el manipuli i avisi de seguida la Guàrdia Civil.

stats