Tribunals
Societat 12/06/2024

El guanyador del concurs investigat a Felanitx: "Sempre que hi hagi el PP a l'Ajuntament, tindré les platges"

El judici del cas Platges investiga un empresari, l'exbatle de Felanitx Biel Tauler i l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal

ARA Balears
3 min
La sala de vistes de l'Audiència el primer dia del judici pel presumpte amany del concurs de platges a Felanitx.

PalmaUn altre licitant del concurs de platges de Felanitx presumptament manipulat ha declarat aquest dimecres, a l'Audiència Provincial, que en una reunió l'empresari guanyador, propietari de Marportunbeach, va presumir davant d'ell que sempre que hi hagués el PP a l'Ajuntament, tindria les platges. Aquest competidor ha declarat com a testimoni en el judici que du a terme la Secció Segona aquests dies contra l'empresari, l'exbatle de Felanitx Biel Tauler (PP) i l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal, entre altres persones.

Segons ha recollit Europa Press, el testimoni va guanyar un plet contra l'Ajuntament per un concurs anterior per la concessió de platges, que havia acabat en mans de Marportunbeach. El municipi va haver d'indemnitzar el demandant amb 350.000 euros i la sentència va arribar quan quedava un any de concessió.

"Va venir un dia amb un representant de l'Ajuntament, un regidor, per veure si podíem 'arreglar alguna cosa', així ens ho varen fer saber. Ell va dir que necessitava explotar la platja un any més perquè els números no li sortien. Els vàrem dir que l'Ajuntament hauria de presentar una apel·lació perquè ja havíem guanyat aquell primer judici. Crec que va ser en aquesta reunió que em va dir: 'Sempre que hi hagi el PP a l'Ajuntament, jo tindré les platges'", ha contat el testimoni, que també va optar el 2014 al concurs presumptament manipulat. Segons el seu relat, quan va tenir lloc aquesta trobada, hi havia altres persones: "Hi havia el meu pare, el meu oncle, érem diverses persones".

El competidor ha afirmat també que li consta que l'empresari encausat va formar part de les llistes del PP en unes eleccions municipals, encara que en els darrers llocs, sense possibilitat real de sortir triat. "En el bar es deia que era amic de Catalina Soler (batlessa actual de Felanitx), que anaven a reunions del PP junts", ha declarat el testimoni.

L'Ajuntament va modificar el concurs

Segons ha explicat al judici, aquest empresari va haver d'unir-se a un altre en una UTE per poder concórrer el 2014 perquè l'Ajuntament va modificar el concurs integrant a l'explotació de les platges el servei de socorrisme, a més d'agrupar les platges en grans lots. Es tracta d'un dels indicis rellevants per a la Fiscalia, ja que el guanyador va canviar el seu objecte social per incloure el salvament molt abans que es publicassin els plecs.

El testimoni ha explicat que "la idea d'ajuntar platges" va venir precisament de l'empresari investigat. "No m'ho va dir a mi, jo ho vaig sentir. Que recomanava a l'Ajuntament fer lots", ha detallat; ha admès també que, una vegada sabut això, es podien "intuir quines platges serien" per la proximitat. Amb tot, el licitador creu que era "impossible en vuit dies" preparar una oferta de milers de folis com la que va formular Marportunbeach. En qualsevol cas, ha recalcat que era del "tot inviable" obtenir en aquest termini la certificació ISO que només tenia Marportunbeach i que amb els nous plecs cobrava un pes notable: "Es triga més d'un any a obtenir-lo".

La Fiscalia creu que l'avançament dels plecs a aquests dos empresaris va ser una maniobra del regidor per disfressar de tracte preferent l'empresa guanyadora, que segons l'acusació hauria estat informada molt abans de les condicions (amb modificacions substancials respecte dels concursos previs).

Pena de dos anys de presó

Anticorrupció demana per a l'exbatle una pena de dos anys de presó i 20 anys d'inhabilitació per exercir càrrec públic, per presumptes delictes de prevaricació continuada i frau. Per al regidor demana quatre anys de presó i inhabilitació de 23 anys; i per a l'empresari, quatre anys de presó, inhabilitació per càrrec públic durant nou anys i pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions públiques, incentius fiscals durant 12 anys i mig, per presumptes delictes de frau, aprofitament d'informació secreta i prevaricació continuada (aquest darrer, com a inductor).

stats