Societat 09/02/2022

El grup neonazi desarticulat volia fabricar pistoles amb impressores 3D

Entre els objectius de les possibles accions de l'organització hi havia Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

i
Daniel Martín
2 min
Material decomissat al grup neonazi.

ValènciaManuals per fabricar pistoles amb impressores 3D. Aquests són alguns dels continguts que, segons ha pogut confirmar l'ARA de fonts de la investigació, s'intercanviaven els membres del grup neonazi d'ideologia supremacista desarticulat ara fa dues setmanes a Catalunya, el País Valencià i la Comunitat de Madrid. Entre els objectius de les possibles accions de l'organització hi havia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'exvicepresident de l'executiu estatal Pablo Iglesias, dirigents de l'esquerra estatal i membres de l'administració de justícia. A més, i segons va avançar aquest dimarts Eldiario.es, també disposarien d'informació sobre les matrícules dels vehicles de representants de l'independentisme català.

El grup, format per una trentena de persones, tot i que els perfils més actius es reduirien a prop de 15, el dirigia José R.M., un home de 56 anys d'Alcoi que va residir durant uns anys a Barcelona, i que s'autoproclamava líder del Partido Nacional Demócrata, una organització que no està constituïda legalment. Al presumpte capitost de l'organització, que no té antecedents policials a excepció d'alguna falta lleu per "desencontres" i incidents menors, també se l'investiga com a possible autor d'un atac a un centre LGTBIQ+ d'Alcoi l'octubre de l'any passat, una actuació que l'home hauria admès.

Juntament amb José R.M., també van ser detinguts una altra persona d'Ontinyent, quatre residents a Catalunya, en concret a Barcelona i Rubí, i una altra a la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz, tots amb edats similars a l'home d'Alcoi.

Tots els detinguts han sigut posats en llibertat a l'espera que declarin davant el jutge d'instrucció número 3 d'Alcoi, en una causa oberta a hores d'ara pels delictes d'odi, tinença il·lícita d'armes, danys i injúries a les institucions de l'Estat. Molt més difícil serà el processament dels sospitosos per pertinença a grup criminal, atès que l'organització estava en una fase molt embrionària i la principal actuació que havien fet fins ara havia sigut incitar a les xarxes socials a l'ús de la violència extrema contra col·lectius vulnerables.

Segons ha pogut confirmar l'ARA, de la informació aconseguida fins ara no es desprèn que el grup mantingués cap col·laboració amb una altra organització similar o formació política d'extrema dreta, però les dades es podrien ampliar atès que els agents policials encara estan revisant els ordinadors decomissats.

Els agents van començar a seguir la pista del grup a principis del 2020, arran d'una denúncia anònima al portal de col·laboració ciutadana de la Policia Nacional que alertava sobre la creació d'un fòrum a internet amb ideologia d'ultradreta radical i violenta. Els agents van comprovar que les persones que en formaven part es dedicaven a difondre missatges d'odi contra col·lectius vulnerables o que eren d'una ideologia antagònica a la seva. De fet, durant el registre dut a terme ara fa dues setmanes, es van intervenir punyals, matxets, bats de beisbol, una porra extensible, un revòlver, munició, manuals de fabricació d'explosius casolans, material d'ideologia nazi (com ara gorres militars i La meva lluita, d'Adolf Hitler), propaganda falangista i de l'organització extremista Democracia Nacional, diferents dispositius electrònics i fins i tot una acreditació de la Guàrdia Civil i una altra de l'exèrcit de terra –que podrien ser falses.

Material confiscat al grup neonazi desarticulat
stats