Societat 15/12/2019

Ramón Grosfoguel: "Qui creix amb la catalanofòbia és l'extrema dreta"

El sociòleg i expert analista polític parla sobre la situació de l'estat espanyol i la d'Amèrica Llatina

Maria Fuster
3 min
L'activista i sociòleg Ramon Grosfoguel a les avingudes de Palma

PalmaRamón Grosfoquel, porto-riqueny que pertany al Departament d'Estudis Ètnics de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, ha visitat Palma, convidat per les Fundacions Darder-Mascaró, i ha parlat a l'ARA Balears sobre la situació actual de l'estat espanyol, la de Catalunya i també sobre Amèrica Llatina. Grosfoguel, que forma part del corrent descolonial més contundent, alerta sobre la criminalització dels moviments socials i de les lluites sobiranistes.

Com veis la situació actual de l'estat espanyol?

Hi ha una crisi d'Estat molt òbvia. No poden governar sense el vot dels partits sobiranistes de les nacions sense estat. Hi ha un impàs, amb una crisi territorial que l'Estat no aconsegueix resoldre, sinó que el que fa és afirmar-se cada vegada més en les seves polítiques imperials i espanyolistes d'unitat d'Espanya.

Qui forma part d'aquest posicionament?

Hi participa tot l'espectre, des de l'extrema dreta fins a l'extrema esquerra. És el punt en comú de tots els partits espanyolistes que reprodueixen la catalanofòbia, el fet de no reconèixer el dret d'autodeterminació dels pobles, no donar sortida política al problema, sinó tot el contrari, es criminalitza el moviment sobiranista, sobretot ara el català, i de tota la vida el basc. D'allò que no se n'adona l'esquerra espanyolista és que estan tirant llenya al foc de l'extrema dreta, perquè qui creix amb la catalanofòbia és l'extrema dreta. Després se sorprenen que Vox hagi tret més de 50 diputats al Congrés. Si han fet discurs d'extrema dreta, és normal que la gent voti l'original i no la fotocòpia; mirau el que va passar a Ciutadans, que va fer campanya a Vox i pràcticament ha desaparegut, i el mateix va passar amb el PP i el mateix li passarà al PSOE.

Els socialistes continuaran pel mateix camí?

Si el PSOE no dona una resposta política seriosa al tema territorial, que és una crisi d'Estat, i continuen amenaçant amb el 155, empresonant les persones, criminalitzant el moviment català, allò que faran és desaparèixer, perquè la gent acabarà votant l'original, que és l'extrema dreta. No s'hauria de sorprendre que a les pròximes eleccions li dupliquin el vot.

Quina és la situació actual d'Amèrica Llatina?

Hi ha una situació entre les oligarquies criolles, blanques en aliança amb l'imperialisme nord-americà, i els pobles. Això és la lluita entre capitalisme salvatge neoliberal i polítiques antineoliberals que cerquen el benefici dels pobles.

Per què ara?

El que passa té relació amb la geopolítica mundial. Els EUA durant els darrers vint anys han estat en guerra amb l'Orient Mitjà i això ha creat un espai de possibilitat per a governs progressistes que han guanyat eleccions i poden perdurar, malgrat que l'imperi americà sempre ha cercat boicotejar-ho. Però com que estava amb la qüestió de l'Orient Mitjà, ha permès un respir de deu anys a governs progressistes.

I què ha passat durant els deu darrers anys?

Per exemple, s'han implementat polítiques de nacionalització de la riquesa minera que han permès que els guanys d'aquestes empreses es destinin a fer polítiques socials de salut i habitatge. S'han tret de la pobresa milions i milions de persones al Brasil, l'Equador, Veneçuela, Bolívia i l'Argentina, segons dades de Nacions Unides, que reconeix el mèrit d'aquests governs amb les polítiques de redistribució social.

Quin paper hi fan els EUA?

Quan l'imperi perd les seves guerres a l'Orient Mitjà i perd la competitivitat davant de la Xina, l'únic que li queda és Amèrica Llatina. Ara hi ha tornat per consolidar el seu poder i van darrere dels governs progressistes, per reprivatitzar els recursos d'aquests països i tornar al saqueig del capitalisme salvatge, I per això han estat desenvolupant cops d'estat tous, que primer criminalitzen el president amb acusacions falses i utilitzen mecanismes parlamentaris per fer impeachments (procés de destitució) com varen fer a Hondures, al Paraguai i al Brasil. En tots aquests processos hi ha un patró de criminalitzar l'esquerra, els moviments socials, per poder justificar, en nom de la lluita contra la corrupció, el retorn de la dreta. Després, la segona passa és privatitzar tots els recursos que aquests governs havien nacionalitzat i tornar al capitalisme salvatge. En aquest sentit, tenen el suport dels evangelistes, que tenen milions de seguidors i manipulen la gent.

stats