Educació
Societat 31/07/2023

La gratuïtat de l'etapa educativa de 0-3 anys cobrirà només quatre hores lectives diàries

La gratuïtat tindrà efectes a partir del setembre a totes les etapes educatives d’Infantil de les escoletes

ARA Balears
2 min
Els nins amb TDAH estan atents a tot però els costa enfocar-se en una activitat concreta.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, i la directora general de la Primera Infància i Atenció a la Diversitat, Neus Riera, han explicat als representants dels municipis de les Balears la mesura de la gratuïtat a l'etapa 0-3 anys, que cobrirà només quatre hores lectives diàries amb un màxim de deu mesos per any, des del setembre fins al juny.

La Conselleria d'Educació i Universitats ha comunicat aquest dilluns en una nota de premsa recollida per Europa Press que "prop de 70 batles i regidors treballen en el nou decret llei, que permetrà la signatura de convenis entre la Conselleria i els ajuntaments" per acollir-se a la mesura. Per això, a l'inici del curs escolar s'establirà un règim transitori per dur a terme la tramitació jurídica i comptable "pertinent" i fer el pagament de les quotes de zero a tres anys "amb la màxima rapidesa possible".

Des de la Conselleria, han afirmat que el decret llei assegura la gratuïtat de l'escolarització 0-3 anys a les escoles de la xarxa pública i la complementària "de la mateixa manera" que ja la garantia "a les famílies amb nins de 2-3 anys", és a dir, que tindran dret a la mesura durant quatre hores lectives diàries, amb un màxim de deu mesos per any, des del setembre fins al juny.

D'altra banda, durant la reunió que ha tingut lloc a l'edifici Jovellanos de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Vera ha presentat el nou gerent de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (Ibisec), Mateu Suñer.

Finalment, ha anunciat que "aviat" s'iniciarà una ronda de visites a tots els municipis per conèixer l'estat de les instal·lacions educatives.

El PSIB critica la improvisació del Govern

Per la seva banda, el PSIB celebra la continuïtat de la seva política de gratuïtat 0-3 anys, però critica la manca d'informació i improvisació del Govern. El batle de Puigpunyent, el socialista Antoni Mari, ha manifestat que "la conselleria i el consell encara ens han d'explicar com hem d'articular a partir de l'1 de setembre aquesta gratuïtat i si els ajuntaments hauran d'avançar o no els diners".

El batle socialista ha afegit que estan "a favor de la gratuïtat, com no pot ser d'una altra manera, però ens preocupa la manca de previsió i improvisació per part de la conselleria i la possibilitat d'una aplicació dispar entre els ajuntaments de les Illes".

Segons ha dit, "el conseller no ha donat cap dada econòmica ni cap pressupost estimat del cost d'aquesta mesura i ens ha remès que el procediment serà el mateix que es va aplicar durant aquest curs per a la gratuïtat de 2-3 que ja s'ha aplicat".

El socialista ha recordat també que "aquest procediment va ser durament criticat pel partit popular, però entenem que han rectificat i pensen que tant la mesura que va impulsar el govern de Francina Armengol com el procediment per fer-ho són beneficiosos pels infants i les famílies d'aquestes Illes".

stats