Educació
Política 26/07/2023

El Govern anuncia la gratuïtat de l'etapa educativa 0-3 per a aquest curs

La presidenta de l'Executiu, Marga Prohens, assegura que és un "compromís ineludible"

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, i el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha avançat que estan treballant perquè la gratuïtat de l'etapa educativa 0-3 anys sigui una realitat amb vista al pròxim mes de setembre. Així ho ha anunciat la líder de l'Executiu autonòmic aquest dimecres, després de la reunió al Consolat de Mar amb representants dels sindicats i les entitats de l'ensenyament públic concertat d'educació a les Balears.

"Posam sobre la taula que per al pròxim curs s'està treballant per complir la gratuïtat de l'educació 0-3 anys i el dret que tenen les famílies i nins per igual, sigui quina sigui la seva opció educativa", ha dit la presidenta. A més, ha destacat que per a l'Executiu és un "compromís ineludible" i que durant les pròximes setmanes faran feina de manera coordinada amb els ajuntaments, dels quals depenen les escoletes públiques del municipi, i amb els consells insulars que són els competents en escoletes assistencials, perquè la gratuïtat sigui una realitat. "Volem que, en arribar setembre, les famílies no hagin de pagar la matrícula per aquesta etapa", ha dit Prohens.

Cal recordar que el 2022 l'anterior Govern presidit per Francina Armengol va anunciar la gratuïtat de les escoletes públiques integrades a la xarxa complementària per l'alumnat de 2-3 anys, que s'ha aplicat aquest curs passat 2022-2023. Per tant, com a novetat, l'anunci de Prohens implica l'ampliació d'aquesta gratuïtat a tota l'etapa 0-3 en escoletes públiques de la xarxa complementària i privades, aquestes darreres sempre que compleixin una sèrie de requisits que encara no s'han detallat.

Altres mesures

Durant la reunió, la presidenta ha explicat que també s'ha parlat del ja proper curs escolar i la "voluntat que comenci amb normalitat i tranquil·litat". Prohens també ha manifestat el seu compromís d'implantar un pla d'infraestructures i climatització a les aules, ja que "el curs comença i acaba amb les temperatures més extremes". Així mateix, ha promès la constitució d'una Mesa d'Educació Inclusiva i d'Educació Especial, que serà l'òrgan competent a definir aquestes polítiques i l'espai de diàleg amb la Conselleria d'Educació per concretar les polítiques d'atenció a la diversitat.

La presidenta ha recordat el retorn de les notes numèriques "perquè les famílies puguin entendre millor les notes dels seus fills i la seva evolució". També ha afegit que així es podrà "llevar feina burocràtica als docents per recuperar el seu criteri pedagògic a l'hora d'avaluar i qualificar" els alumnes.

Valoració dels sindicats

A la trobada d'aquest dimecres al Consolat de Mar hi han participat representants de l'STEI Intersindical, ANPE, UOB Ensenyament, FeSP-UGT, FE-CCOO, SIAU, CSIF, CEIB, CECE, Feipimeb, Uctaib, FSIE, Confaecib, Coapa Balears, FAPA Mallorca, FAIB-Concapa, Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca (STEI), Sindicat Alternativa i USO.

Respecte de la reunió, se n'ha fet una valoració positiva i s'ha agraït la "disposició i diàleg" de Prohens, exaltant també les mesures anunciades, especialment pel que fa a la gratuïtat 0-3, el pla de climatització i infraestructures, o la feina "des del minut u" de la Conselleria per organitzar el curs vinent.

stats