Societat 19/11/2019

SFM es va gastar 700.000 euros el 2018 per netejar grafits als trens

Enguany s'han posat 7 denúncies, una de les quals reclama 2.041 euros per una pintada de 9 metres

Ara Balears
2 min
A l'alça Des de principis d'any, als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya s'hi han detectat 371 incidents per actes vandàlics, com ara pintades.

PalmaLes pintades dels grafiters en trens varen costar prop de 700.000 € el 2018 a Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM). En concret, el pressupost per netejar les pintures realitzades va ser de 681.465 euros, segons les dades facilitades per l'empresa pública a l'agència Efe.

Aquest any, SFM ja ha formulat 7 denúncies contra grafiters. En una d'elles es reclama a un home 2.041 euros per pintar 9 metres lineals de tren.

L'any passat es varen comptar 73 pintades en trens i instal·lacions, mentre que enguany, fins a finals d'octubre, han estat 38.

Davant aquests actes, SFM està aplicant una sèrie de mesures, com reforçar el personal de seguretat en estacions i instal·lacions, augmentar la seguretat en el sistema de tancament d'aquestes infraestructures, la millora dels equips tècnics de seguretat i d'enregistrament de vídeo i la instal·lació de més càmeres de vigilància. A més, l'equip de vigilància nocturna de Son Rutllan, on SFM té els tallers i les cotxeres, disposa d'una unitat canina per reforçar-hi la seguretat a les nits.

L'any passat, varen netejar 3.005 metres lineals pintats per grafiters. La despesa de la neteja va ascendir a 60.100 euros, però cal sumar-hi el cost derivat de la immobilització del tren afectat i la substitució per una altra unitat.

Així mateix, cal afegir-hi el cost que suposa el personal addicional (maquinistes i gestors) i el material (energia utilitzada, desgast del tren) que és necessari mobilitzar de manera extraordinària per substituir els vagons pintats.

En aquests casos, per exemple, es requereix traslladar el tren afectat en qüestió des de Manacor fins a Palma per netejar-lo en els tallers de Son Rutllan o bé reparar els possibles danys produïts pels grafiters, tant en el mateix tren com a les instal·lacions ferroviàries a les quals s'ha entrat il·legalment.

Entre l'1 de gener i el 31 d'octubre d'aquest any s'han comptat 38 actuacions per pintades en trens i instal·lacions. Des de principi d'any, s'han netejat 1.221 metres lineals de tren per part de l'empresa que té adjudicat aquest servei.

El cost inicial ha ascendit a 24.420 euros, però augmenta fins als 276.895 euros amb l'aplicació de la resta de conceptes, segons els càlculs de SFM.

Detencions a la Península

La Guàrdia Civil va informar aquest dilluns de la detenció de quatre persones a la Península, tres homes i una dona, de 26 i 28 anys respectivament, en una operació contra els grafits en vagons de tren realitzats en punts d'Espanya i Europa, incloses les Illes Balears. Dos dels detinguts residien a Burgos, un altre a Biscaia i el quart a Toledo.

Els danys econòmics per a empreses i l'erari públic s'estimen en més de 6 milions d'euros. Aquest grup delictiu podria estar relacionat amb grafits en més de 2.000 unitats de ferrocarrils.

stats