Societat 20/05/2020

El Govern anuncia que una trentena d'empreses podrien fabricar material sanitari

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius no pot determinar encara quines compleixen els requisits necessaris

Maria Llull
2 min
Malgrat que s'han presentat 31 empreses a la convocatòria del Govern, no se sap quines podran fabricar material sanitari

PalmaUna trentena d'empreses (31) s'han presentat a la consulta que varen convocar la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i l'IB-Salut el 27 d'abril per saber quantes podrien fabricar material sanitari. El conseller de Transició Energètica i vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, n'ha anunciat aquest dimecres els resultats, tot i que encara no pot determinar quines compleixen els requisits de la convocatòria. "Cal ser prudents, perquè encara no sabem quantes compliran els requisits. No sabem si totes les que s'hi han presentat estaran homologades al final", ha dit. El nombre total d'empreses candidates ha estat l'única dada que ha aportat durant la compareixença, ja que no ha determinat la distribució d'empreses per illes ni a quins sectors pertanyen.

Yllanes ha enumerat alguns dels 67 productes que podrien fabricar aquestes empreses, com granotes i equips de protecció, mascaretes, solució hidroalcohòlica o mampares de protecció. El termini per presentar les propostes va finalitzar el 15 de maig i el Govern n'analitzarà la viabilitat. Les necessitats mensuals de material a les Balears són de 2,6 milions de mascaretes quirúrgiques, 175.000 mascaretes, 4100 mascaretes FFP3, 370.000 bates d'aïllament, 55.000 granotes, 64.000 davantals de plàstic, 13 milions de guants i 12.100 litres de solució hidroalcohòlica.

Alguns dels paràmetres que el Govern tindrà en compte per analitzar les propostes són si les empreses han fabricat materials similars els darrers tres anys, si tenen certificacions tècniques, si han fet inversió en R+D, el temps que necessiten per començar la fabricació i les unitats que podrien produir.

Un dels objectius d'aquesta iniciativa és que l'IB-Salut "no hagi d'acudir al mercat internacional" per adquirir material sanitari, segons ha explicat el vicepresident, encara que també ha reconegut que aconseguir una autosuficiència total "és molt complicat" si torna a haver-hi "una pandèmia com aquesta".

stats