Societat 14/05/2021

El Govern rep més d'una setantena de projectes per millorar l'eficiència energètica d'edificis a les Balears

Suposarà una inversió de 4 milions d'euros

ARA Balears
2 min
Un bloc de pisos de Palma

PalmaEl Govern ha informat que ha rebut un total de 72 sol·licituds del Pla de Rehabilitació Energètica d'Edificis (PREE), 48 a Mallorca, 20 a Menorca i quatre a Eivissa. L'Executiu ha destacat que suposarà una inversió de 4 milions d'euros per a la millora de l'eficiència energètica d'immobles de les Balears.

El conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, han visitat aquest divendres dues promocions de l'IBAVI, entitat que ha sol·licitat aquests ajuts, i què suposaran una inversió d'1,1 milions d'euros. Yllanes ha assenyalat que "el PREE forma part del conjunt de programes i actuacions que impulsam per accelerar la transició energètica i que també forma part de la diversificació del nostre model econòmic cap a nous sectors".

El conseller també ha explicat que "aquest programa permetrà impulsar la transició energètica i aconseguir els objectius de descarbonització contemplats a la Llei de canvi climàtic balear". A més, ha afegit que "contribuirà a la reactivació econòmica, ja que donarà noves oportunitats laborals i afavorirà la creació de nous llocs de treball de qualitat".

Yllanes, a més, ha remarcat que la millora en l'eficiència energètica "no és un tema del qual se'n parli suficient. La seva importància en la transició és cabdal per reduir el consum energètic i cal treballar-hi per mitigar el canvi climàtic. L'objectiu és blindar climàticament les Balears", ha apuntat.

Per la seva banda, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, ha indicat que "aquests edificis que l'IBAVI rehabilitarà són un exemple de les actuacions emmarcades dins el programa PREE". A més, ha subratllat que "amb aquestes actuacions de l'IBAVI, a més de mobilitzar 1,1 milions d'euros d'inversió, també es disminueix l'impacte mediambiental".

El Govern ha recalcat que aquest el PREE va ser aprovat pel govern espanyol i està cofinançat amb l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (Idae) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Aquesta línia de subvencions compta amb una inversió total per a les Illes de 5,9 milions d'euros i, segons ha explicat l'Executiu, se centra a millorar l'envolupant tèrmic dels edificis, com el canvi de finestres o del material d'aïllament, potenciar l'ús de les energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització o ventilació, així com millorar l'eficiència de les instal·lacions de lluminàries.

El Govern ha animat a propietaris, comunitats de veïns, entitats locals i sector públic, empreses del sector, comunitats d'energies renovables i tota la resta a acollir-se a aquest programa, el qual acaba el 31 de juliol. A més, ha recordat que els consumidors acreditats com a vulnerables i que siguin beneficiaris del bo social tindran un 15% addicional en el percentatge de l'ajut. De la mateixa manera, el PREE aplica un 15% de millora en el percentatge d'ajudes per a les actuacions que es facin en edificis d'habitatges que es trobin acollits a algun règim de protecció pública.

stats