Medi Ambient
Societat 27/05/2024

El Govern prohibeix pescar pop aquest estiu a les Balears

La veda comença a Mallorca aquest dissabte i a les Pitiüses entrarà en vigor el 15 de juliol

2 min
Pescadors de Formentera

PalmaEl pop roquer no es podrà pescar a Mallorca a partir d'aquest cap de setmana fins al 31 de juliol, una prohibició que durarà del 15 de juliol al 15 d'octubre a les Pitiüses. "La veda serà aplicable a qualsevol modalitat de marisqueig o pesca marítima a fondàries inferiors a 50 m", assenyala l'ordre del director general de Pesca, Antoni Grau. En canvi, les embarcacions que pesquen a partir de 50 metres de profunditat, principalment les d'arrossegament, podran capturar pops sense problema –aquest sistema de pesca no discrimina els exemplars que agafa.

Un dels motius principals per aplicar la veda és "l'increment de les llicències de pesca i marisqueig del pop", apunta la Direcció General de Pesca i confirmen experts com Maria Valls, de l'Institut Oceanogràfic. "Els darrers anys s'havia observat un augment de l'interès per la pesca d'aquesta espècie, i per això l'Administració ha decidit protegir-ne la temporada de la cria", assegura.

La norma que regula la pesca del pop inclou una altra limitació: no es pot agafar cap exemplar inferior a un quilo, per evitar captures en etapa de creixement. "Encara estudiam el període exacte de reproducció, perquè és una espècie de la qual encara ens queda molt per aprendre, i aviat en tindrem les primeres dades", comenta Valls, qui es mostra favorable a deixar descansar el pop durant almenys dos mesos.

45 tones capturades el 2023

L'any 2023 es varen capturar legalment a les Balears 45.776 quilos de pop, segons les dades de la Direcció General de Pesca. L'espècie, tot i que és coneguda per moltes persones, s'ha posat més de moda per l'augment del seu ús en el món de la restauració. "Alguns cuiners l'han començat a posar a les xarxes socials i als seus menús des de fa uns quants anys, i això pot explicar una mica aquest augment de les llicències que han arribat a la Conselleria", afirma una font de l'Administració.

De tota manera, "enguany no hi ha hagut una gran activitat a l'hivern", explica Valls. "És una espècie canviant, a la qual afecten diferents variables. Per això, potser un any n'agafes molts i un altre menys. Aquest hivern m'he embarcat en diferents ocasions per l'estudi, i he vist com alguns pescadors artesanals renunciaven a posar les nanses perquè no els acabava de funcionar", explica.

Els exemplars que capturen les barques d'arrossegament sovint són juvenils, ja que els exemplars més grossos "s'atraquen a la costa i, per això són objecte de gran interès per part dels pescadors artesanals, perquè poden aconseguir-ne bons exemplars", continua l'experta.

Una mesura nova

La veda del pop és una mesura que només es pren des de fa dos anys –aquesta en serà la tercera temporada. "Un temps el cuinava poca gent, sobretot s'emprava d'esca per a altres peixos", afirma la mateixa font de l'Administració. "Però davant de l'increment de l'interès i la pressió, l'any 2022 es va decidir deixar descansar l'espècie dos mesos", afirma. Les tres temporades s'ha aplicat el mateix patró de profunditat i la veda s'ha imposat només fins als 50 metres de fondària, que és on solen feinejar els pescadors artesanals.

stats