Societat 23/10/2020

El Govern ha abusat del procediment d'emergència per comprar material sanitari, segons l'Oficina Anticorrupció

Malgrat això, no hi ha hagut irregularitats en les adquisicions del l'IB-Salut

Maria Llull
2 min
Un dels avions amb material sanitari que ha arribat a les Balears durant la pandèmia

PalmaL'Oficina Anticorrupció ha detectat un abús del procediment d'emergència en la compra de material sanitari per part del Govern per fer front a la pandèmia de covid-19. Això ha quedat palès a l'informe que aquest organisme ha fet al respecte, en què, malgrat tot, no s'assenyala cap il·legalitat o irregularitat del Govern en les adquisicions i contractacions de transport, més enllà d'alguns sobrecostos.

"L'Advocacia de la Comunitat Autònoma defensa que encara som dins la pandèmia i que la contractació d'emergència encara està en vigor", explica el director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far. Encara que Far reconeix que es tracta d'un procediment completament legal, sí que considera que "a partir de maig o juny es podrien haver cercat proveïdors més fiables que els xinesos", perquè "hi havia empreses espanyoles que ja produïen material de protecció". "Es podrien haver aconseguit millors preus si no s'hagués comprat tot de cop als xinesos", afegeix.

A més, l'Oficina Anticorrupció també assenyala que s'han produït sobrecostos en el transport del material sanitari. "Ens crida l'atenció que es facturassin entre 400.000 i 500.000 euros per vol i que hi hagués una empresa que cobràs un milió d'euros", ha comentat Far. Segons l'informe dels aproximadament 70 milions d'euros que ha gastat fins ara el Govern, set milions corresponen al cost del transport, un 10%.

"Amb el procediment d'emergència no es mira res. Pots comprar a qui vulguis al preu que et demanin. Per això criticam que s'hagi utilitzat tant de temps", continua Far, a més d'assenyalar que els qüestionaments de l'informe no van dirigits només a l'IB-Salut, sinó també a la manca de coordinació estatal. "No té gaire sentit que les comunitats autònomes anassin pel seu compte i cercassin proveïdors i transport", sentencia.

stats