Societat 16/03/2022

El Govern prepara un nou pla de salut mental que "canviarà significativament" l'atenció

Oriol Lafau defensa al Parlament la feina feta des de la Conselleria en la matèria els darrers sis anys

ARA Balears
2 min
El coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, aquest dimecres al Parlament balear.

PalmaLa Conselleria de Salut prepara el nou Pla Estratègic de Salut Mental 2023-2029, amb què vol apostar per una "nova visió" en l'abordatge d'aquestes malalties, segons ha informat Europa Press. "És una aposta ferma i necessària que permetrà un canvi molt significatiu en l'atenció als problemes de salut mental", ha defensat el coordinador autonòmic en aquesta matèria, Oriol Lafau, aquest dimecres al Parlament.

Lafau ha repassat les accions fetes durant el pla anterior, entre les quals ha destacat la creació de l'Oficina de Salut Mental l'any 2018 i l'increment de la plantilla de professionals. "En recursos humans, en els darrers quatre anys, hem augmentat el pressupost amb 2,2 milions d'euros", ha assegurat. Aquest increment "s'ha vist reflectit en la ràtio de psicòlegs, que ha passat de 5,1 a 5,7 professionals per 100.000 habitants". Quant a psiquiatres, s'ha passat de 7,5 professionals per 100.000 persones a 8,25.

El coordinador autonòmic ha subratllat que la salut mental ha estat "a la rereguarda més oblidada i amb l'estigmatització més ferotge", però ha destacat que ara, amb la pandèmia, es mira aquesta especialitat "d'una manera diferent". "El covid-19 ens ha posat a primera fila", ha assenyalat.

Un altre dels eixos que ha posat sobre la taula ha estat l'Observatori del Suïcidi, que coordina, promou i posa en funcionament accions i mesures per a la prevenció de la conducta suïcida. Segons ha assenyalat, la mort per suïcidi és la primera causa de mort entre els joves i el 2021 ha estat l'any amb més suïcidis d'ençà que se'n tenen registres, encara que les Balears varen ser l'única comunitat en què varen disminuir.

Bons Aires

Lafau ha informat que el Parc Sanitari Bons Aires ha disminuït un 50% el nombre de pacients ingressats els darrers set anys, ja que ha passat de 159 malalts l'any 2015 als 80 que hi ha aquest 2022. També ha davallat el nombre de persones amb més de cinc anys d'estada: de 46 el 2015 a 13 enguany. També s'han reduït els pacients amb estades d'entre sis mesos i cinc anys (de 76 a 34 en el mateix període).

En aquest sentit, Lafau ha explicat que en sis anys s'ha passat "d'un recurs finalista, d'usuaris que residien en el Parc de Bons aires, a realitzar tractaments en fase subaguda i estades menors de sis mesos". D'altra banda, ha recordat que la reorientació de l'Hospital Psiquiàtric és una aposta de la Conselleria cap a la desinstitucionalització dels pacients. A més, ha afegit que els murs que rodegen l'hospital desapareixeran per integrar-lo al barri de Bons Aires i al parc de la Riera.

stats