Sector apícola
Societat 05/10/2022

El Govern impulsarà un programa de recuperació de l’abella autòctona de les Balears

És una de les set accions exposades en la mesa del sector apícola de les Illes

ARA Balears
2 min
El canvi climàtic fa desaparèixer el 25% de les abelles de les Illes en un any

PalmaLa Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària de les Balears (IRFAP), impulsarà a partir de gener del 2023 un programa de recuperació de l’abella autòctona de les Illes. El Govern ha explicat que és una de les set accions exposades en la mesa del sector apícola. L’objectiu és que el programa de cria i selecció de reines d’Apis Mellifera iberiensis sigui liderat per l’IRFAP. El projecte neix a petició del sector i comptarà amb la col·laboració de l’Associació Dotze Reines, integrada per totes les associacions apícoles de les Balears.

La iniciativa, que té un pressupost de 250.000 euros a executar en quatre anys, pretén millorar genèticament l’abella mel·lífera local, amb la selecció de reines que tinguin característiques desitjables, com alta productivitat, baixa agressivitat, bon comportament sanitari i resistència a determinades malalties. L’objectiu és reproduir-les i després posar-les a l’abast dels apicultors locals amb la intenció de millorar la productivitat de les explotacions apícoles illenques.

Agricultura ha recalcat que la importació d’abelles reina d’altres indrets, pertanyents a subespècies d’abella mel·lífera, posa en perill l’estabilitat i la resistència de les poblacions d’abella local i la pervivència d’ecotips localment adaptats. Les poblacions d’abelles mel·líferes locals suposen un bé genètic a conservar, especialment per ser una font de diversitat genètica. La gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, ha assenyalat que "la diversitat genètica observada a les quatre illes és suficient per executar un programa de conservació de les poblacions d’abelles locals".

Durant la reunió també s’ha tractat el tema de la tramitació de la DOP Mel d’Eivissa. La Conselleria ha sol·licitat ja la inscripció a la Comissió Europea. A més, una altra de les accions és demanar la incorporació al Programa de Pèrdua de Colònies d’Abelles del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ja que les Balears abandonaren el programa per manca de recursos fa diversos anys.

El sector apícola de les Illes, en dades

Agricultura ha detallat que el 2021 la cabana apícola de les Balears està formada per 13.178 caseres. Entre el 2019 i el 2021 han crescut un 24,9%. Les explotacions apícoles han passat de 480 el 2011 a 836 el 2021, cosa que significa un augment d'un 74,16%. No obstant això, només un 11,5 % d’aquestes es consideren professionals.

stats