Nàutica
Societat 08/06/2023

El Govern exigeix mesures ambientals a qui exploti els amarradors de xàrter al port de Palma

Els plecs, aprovats per l'Autoritat Portuària, obliguen el futur concessionari a reciclar i a optimitzar l'eficiència energètica

2 min
La fira es farà al moll Vell de Palma.

PalmaEl Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha aprovat els plecs del concurs de gestió d'amarradors per a embarcacions de lloguer en el moll de la Llotja (Palma), que incorpora mesures ambientals de compliment obligatori. L'Autoritat Portuària ha explicat en un comunicat aquest dijous que l'objectiu és donar una resposta a l'atorgament d'una concessió administrativa per a la gestió i explotació de punts d'amarrament per a embarcacions de lloguer dins el domini públic portuari.

Tot i que no s'ha informat de quantes places hi ha, l'APB ha assegurat que el futur concessionari gestionarà una superfície total de 18.288,60 metres quadrats de zona de domini de públic portuari. D'aquests, 16.721,9 metres quadrats corresponen a mirall d'aigua i 1.566,6 metres quadrats, a terra. Inclou dos pantalans fixos, els trens de fondeig, els elements d'amarratge i les torretes de servei actualment existents.

Dins de les mesures mediambientals es troba l'obligació de retirada selectiva d'escombraries a través de contenidors, que hauran d'estar monitorats, i de reportar-ne a l'APB el pes. A més, el titular haurà d'informar semestralment l'autoritat sobre la recollida dels diferents residus.

Els licitats hauran de lliurar un projecte bàsic que minimitzi els possibles efectes negatius ambientals des de l'inici de la seva concessió, que inclou la selecció de materials, l'optimització de l'eficiència energètica i recursos, la gestió de residus, el control d'emissions o la gestió sostenible. En cas que es proposin intervencions que requereixin obres de construcció o demolició es preveurà l'obtenció d'una certificació sostenible que valori tot el cicle de l'obra i que es faci amb materials de baix impacte. El 70 per cent dels residus de l'obra s'hauran de reciclar.

D'altra banda, es tindrà en compte que la proposta valori instal·lar sistemes que minimitzin el consum d'aigua i difusors-obturadors automàtics per netejar l'embarcació i que captin, acumulin i/o generin aigua dolça. També serà necessari disposar d'un estudi que garanteixi l'adequada i suficient il·luminació de les zones de la instal·lació. El temps de durada de la concessió, atenent les necessitats d'inversió, serà de deu anys, amb una quantia anual de la taxa d'ocupació de 269.300 euros.

stats