Societat 16/10/2020

El Govern amolla vuit exemplars d'ànneres capblanc a s'Albufera per reintroduir l'espècie

El Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat Valenciana Granja del Saler ha cedit les aus que han estat alliberades a la llacuna del Forcadet

T.riera
2 min
S'han amollat vuit exemplars de l'espècie./ GOIB

ManacorL'ànnera capblanc torna a l'Albufera de Mallorca 15 anys després de la seva extinció a les Illes Balears. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assistit aquest divendres a l'amollada de vuit exemplars d'aquesta espècie al Parc Natural, que està inclosa en el pla Homeyer de recuperació d'aus aquàtiques. Els exemplars han estat cedits pel Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat Valenciana Granja del Saler i han estat amollats a la llacuna del Forcadet.

La reintroducció de l'ànnera capblanc ha estat possible després d'una sèrie d'actuacions que han permès la creació de la llacuna, que reuneix les característiques idònies per a l'espècie: aigües profundes i dolces, amb abundant vegetació. Dels exemplars, dos són mascles i dues femelles, i dels altres quatre encara se'n desconeix el sexe ja que són molt joves.

Aquesta espècie es distribueix per la zona paleàrtica des de la península Ibèrica fins a la Xina. La població a l'Estat s'ha incrementat de manera considerable els darrers anys, després de passar d'una situació crítica el 1977 (amb 22 parelles) a comptabilitzar-ne milers d'exemplars.

El conseller Miquel Mir s'ha mostrat "molt satisfet" d'aquesta "actuació ea favor de la biodiversitat de l'Arxipèlag", especialment després del greu incendi que va afectar el Parc Natural a final de setembre. El conseller ha explicat que l'amollada ja estava planificada abans del sinistre i ha subratllat que no ha calgut endarrerir-la, una "mostra fefaent que l'Albufera està ben viva".

El conseller ha agraït la cessió dels exemplars per part de la Generalitat Valenciana i l'ha emmarcada en una "col·laboració contínua i recíproca en matèria de biodiversitat". A més, ha recordat que des de les Illes Balears s'han enviat àguiles peixateres i tortugues de terra a aquella comunitat.

Ivan Ramos, cap del Servei de Protecció d'Espècies, assenyala que entre les amenaces a la supervivència de l'espècie existeixen la possible confusió amb altres ànneres amb interès cinegètic i la hibridació amb exemplars d'una espècie semblant, l'ànnera de Jamaica, per la qual les femelles de capblanc se senten molt atretes.

El Servei de Protecció d'Espècies considera que, en cas que la reintroducció sigui un èxit, Mallorca podria representar un nou santuari per a l'ànnera capblanc. A més, Ramos apunta que això podria derivar en un augment del turisme ornitològic.

stats